Een beetje Oerol in de polder

Ron Amesz

Met het boeken van de groep La Boutique Fantastique is het programma van festival Summerbreek rond. Het wordt drie dagen kleinschalig muziek luisteren, theater kijken en natuur beleven, vlakbij de molen achter de dijk bij Etersheim, 15, 16 en 17 juli.

Een beetje Oerol, op het laagste punt van Noord-Holland. Zo mogen we het best noemen, vindt Peter Schaper, een van de organisatoren van het nieuwe festival. Er is van alles wat en het gebeurt dicht bij de natuur.

Belangrijke troef is natuurlijk Tim Knol, die met zijn band zal optreden. Maar groepen als De Kift, Beans & Fatback, The Tunes en Blue Velvet staan er ook. Allemaal Noord-Hollandse 'waar'. Net als een heel blik singer-songwriters uit de buurt dat kan worden opengetrokken, zoals Case Mayfield, Yori Swart, Martine Bond, Gerhardt. De cabarettalenten Nina de la Croix en Maarten Ebbers zijn er, en dans van De Dansonderneming, theater van Het Houten Huis en Kurt Demey.

Het idee komt van enkele mensen uit de regio die ervaring hebben met programmeren, zoals Frank van den Berg, die werkt bij poppodium Manifesto in Hoorn. Schaper organiseert onder de naam Peticantus concerten.

De essentie van het festival moest zijn dat het helemaal aansluit met zijn omgeving. Bands en muzikanten uit het noordelijke deel van de provincie, theater op kleine schaal en zeker ook voor de kinderen, eten uit de streek in samenwerking met de plaatselijke bakker en slager, zelfs biologisch bier.

Er is kunst die gemaakt wordt door beeldhouwer Rob Cerneüs uit Monnickendam in samenwerking met twee basisscholen, uitgezet langs een wandelroute door de polder. Cerneüs wil daarbij de vier elementen - lucht, aarde, water en vuur - gebruiken, omdat je juist in de Etersheimerbraakpolder de kracht der elementen ervaart.

Je kunt ook de Dick Trom-route lopen, want Etersheim is nu eenmaal het land van Dick Trom. Het schooltje waar zijn geestelijk vader C. Joh. Kieviet les gaf, staat er nog.

Meteen een driedaags festival neerzetten, dat is niet niks. Terwijl er toch al veel festivals zijn. ,,We hebben getwijfeld'', zegt Schaper. ,,Maar het aanbod aan leuke dingen was zo groot. Bovendien verwacht ik dat de sfeer anders zal zijn dan andere festivals, waar je toch vooral met een flinke pot bier naar muziek gaat luisteren. Naar Summerbreek komen mensen ook voor theater, kunst. Het wordt een festival voor het hele gezin. Het gaat ook niet om duizenden mensen. Per dag kunnen er negenhonderd mensen op het terrein.''

Willen ze een soort Oerol in de polder worden? ,,Het kan niet veel groter worden dan dit, in verband met het aantal weilanden dat we ter beschikking hebben en ook het parkeren. Maar we willen wel een jaarlijks terugkerend festival worden met muziek, theater en kunst.''

Voor wie echt niets wil missen: bij de camping in Schardam kun je je tent opslaan.

Summerbreek: 15, 16 en 17 juli, Etersheim. www.summerbreek.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.