Belastingverlaging voor 2016 stap dichterbij

ANP
DEN HAAG

Een belastingverlaging van 5 miljard euro voor werkenden en bedrijven volgend jaar is weer een stap dichterbij gekomen.

De oppositiepartijen CDA en D66 kondigden maandagavond in de Eerste Kamer (Senaat) hun steun aan voor de plannen van het kabinet van VVD en PvdA.

Die steun is noodzakelijk omdat de liberalen en sociaaldemocraten in de Senaat niet over een meerderheid beschikken. D66-senator Joris Backer zei dat de voorstellen ,,alles afwegende'' een voldoende scoren.

De partij was lange tijd sceptisch. Maar D66 ging vorige week overstag nadat zij tegemoetkomingen van de regering had kunnen afdwingen. ,,Het totale pakket is voor ons een verbetering'', aldus Backer. ,,Het is daarom niet meer dan logisch dat de fractie van D66, zoals het er nu voor staat, een positief eindoordeel zal geven.''

De christendemocraten hadden eerder al laten weten zich achter het Belastingplan te kunnen scharen. Senator Marnix van Rij uitte nog wel een reeks bedenkingen. Maar hij beloofde ,,alles afwegende'' de steun van het CDA bij de komende stemming.

Een van de kritiekpunten van Van Rij is het aparte wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de heffing op vermogen te wijzigen (aanpassing Box 3 van de inkomstenbelasting). Volgens de senator wordt de eenvoud vervangen door formules waar geen enkele belastingplichtige nog een touw aan vast kan knopen. ,,Ik zou willen zeggen: Welkom in de Wondere Wereld van Willy Wortel Wiebes.''

Het CDA herhaalde zijn eis om de aanpassing van Box 3, die in 2017 moet ingaan, los te koppelen van het Belastingplan 2016. ,,Wij zullen er alles aan doen om dit vermaledijde plan te torpederen voor 1 januari 2017'', dreigde Van Rij.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.