Stoppen sloegen door bij brandstichter Ligthof

Redacteur Schagen
Tuitjenhorn

Brandstichter J. van den B. (53) uit Schagen, die bij zijn aanhouding aan de politie op 14 juli al had bekend de woning van zijn ex-vriendin op Park Ligthof in Tuitjenhorn in brand te hebben gestoken, is 'sterk ontoerekeningsvatbaar' verklaard.

Desondanks zijn de feiten voldoende zwaarwegend voor officier van justitie mr. L. Visser om maandagmiddag een gevangenisstraf tegen hem te eisen van 522 dagen (waarvan 360 dagen voorwaardelijk). Daarnaast zal Van den B. een klinische behandeling moeten ondergaan in de psychiatrisch forensische afdeling (PFA) van de GGZ in Heiloo.

Verder moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van iets meer dan 600 euro betalen, en wordt een contactverbod én een straatverbod voor Park Ligthof geëist.

De verdachte zit momenteel  reeds 5,5 maand in detentie en verhuist op 23 december naar Heiloo voor zijn behandeling. Tegen rechtbankvoorzitter mr. W.C. Oosterbroek verklaarde de man maandagmiddag voor de Alkmaarse rechtbank dat hij zich de brandstichting vaag kan herinneren. ,,Ik zat onder de medicijnen en de stoppen sloegen bij me door nadat mijn vriendin na 22 jaar een einde aan onze relatie had gemaakt.''

Het huis is nog altijd onbewoonbaar.

De uitspraak is over 14 dagen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.