Clint Eastwood redt Oostzaanse buurtvereniging

Dominic Schijven
Oostzaan

Met een extreme close-up, waardoor de poriën op het gezicht te tellen zijn en de indringende opslag der fijngeknepen ogen van de naamloze revolverheld de ziel van de kijker penetreren, toverde legendarische filmregisseur Sergio Leone het gezicht van acteur Clint Eastwood vaak om tot een levend landschapsschilderij.

Die blik heeft de 52-jarige Oostzaanse schilder Astrid Klaasse Bos gevangen in haar portretschilderij van de Amerikaanse acteur, dat het pronkstuk is van de allereerste expositie van de Oostzaanse buurtvereniging De Bres. In theatergebouw De Kunstgreep worden in 31 maart de stukken geveild voor de ombouw en herinrichting van het oude pand van de buurtvereniging.

Alle schilderijen zijn gemaakt door cursisten van Klaasse Bos, met allen een eigen thema. In plaats van met de bombastische en dramatische orkestmuziek van de meest productieve componist aller tijden Ennio Morricone, dat vaak gepaard ging met Eastwood in ’spaghettiwesterns’, associeert de kunstenares de filmheld met het thema van lijndansen, want een cowboy.

En in plaats van foto-realistisch te schilderen, zoals ze ooit gewoon was, gaat ze nu voor grove stroken om meer emotie te leggen in haar werk, dat naar eigen zeggen in de post-impressionistische stijl van Vincent van Gogh is, maar dan met een modern randje. ,,De foto loslaten. Met strakke lijnen haal je de emotie eruit.’’ Aldus de Oostzaanse kunstenares.

Portretten schildert de kunstenares vanaf haar negende levensjaar. ,,Altijd graag onder mensen geweest, en ze altijd graag willen schilderen.’’

Maar het heeft even geduurd, voordat ze volledig voor haar schilderpassie kon gaan. ,,M’n vader zei, leer een vak.’’ Daarom is de Oostzaanse de reclamewereld ingegaan, nadat ze haar opleiding grafisch ontwerp had gevolgd aan de Rietveld Academie Amsterdam.

Pas een paar jaar geleden is ze vol voor haar passie schilderen gegaan. Inmiddels heeft ze exposities in Bergen, Antwerpen en Haarlem.

Idealiter, zou ze haar kunst met reclame willen combineren. ,,Toegepaste kunst. Bijvoorbeeld schilderijen op producten’’, legt ze uit.

Waar het portret van Eastwood goed op zou passen, weet ze niet zo snel. In plaats van de doodshoofden op sigarettenpakjes misschien. ,,Dat mag niet meer hè?’’ De indringende blik van de revolverheld uitvergroot op het muurbehang, stelt ze voor.

Volgens Klaase Bos betekenen de expositie en veiling dat het lek boven is van het zinkende schip De Bres. Een jaar geleden lag de buurtvereniging op apegapen. Er misten ideeën en een frisse blik, vinden aanjagers Klaasse Bos, Josien Schaft en José Eeman. Ze introduceerden onder andere workshops en kunst om de buurtbewoners weer te enthousiasmeren voor het noodlijdende buurtverenigingsleven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.