Bannetocht streling voor oog

Ron Amesz

Er gaat natuurlijk niets boven de Bannetocht op de schaats. Er kan weinig tippen aan de rit door het bevroren Wormer- en Jisperveld, glad zwart ijs, een staalblauwe lucht en lumumba (warme chocolademelk met rum en slagroom) toe in dorpshuis De Lepelaar. Maar de Bannetocht op de fiets of te voet is geen slecht alternatief.

Sterker, de 25 kilometer lange tocht door de vijf kernen van Wormerland, die gisteren voor de zestiende keer werd gehouden, was een streling voor het oog. Zo'n vijfhonderd fietsers en honderd wandelaars genoten van de bloeiende bermen vol boterbloemen en zuring, groepen koeien aan de rand van een sloot, de vergezichten over de polder en de fraaie Hollandse luchten.

Het is rond één uur als Henny Welmer en Agnes Boddeus hun kaart laten afstempelen bij de Poelboerderij in Wormer. Het wandelende tweetal uit Hoorn is om tien voor negen gestart in Neck en heeft er ongeveer de helft opzitten. ,,Een hele leuke tocht'', vinden ze. ,,Het mooie is dat er veel plekken zijn, waar je even kunt zitten of wat kunt bekijken. De natuur is nu op zijn mooist en het is genieten van alle weidevogels'', zeggen ze.

Henny en Agnes trainen voor de Alkmaarse Wandelvierdaagse. Vandaag (vrijdag) staat er weer een tocht van 25 kilometer voor ze op het programma. Dan lopen ze van Edam, via Volendam, naar Hoorn. De stempelpost bij Jispersluis wordt bezet door moeder Simone en dochter Ramona Prins. Simone kreeg om vijf over negen al haar eerste stempelaar binnen, een wandelaar die een half uurtje eerder was gestart in Spijkerboor. Vijf uur later was het tweetal zo'n vierhonderdvijftig stempelaars verder. Simone woont al haar hele leven in het afgelegen buurtschap aan het Noordhollands Kanaal. Ze wil er ook nooit weg. ,,Je zit hier prachtig, midden in de natuur.'' Ramona woont sinds een jaar in Wormerveer, maar als ze een woning in Jispersluis kan krijgen, zal ze die kans niet laten liggen. En vroeger dan, toen ze altijd moest fietsen naar school in Neck of Zaandam? ,,Ach, dat was ik gewend. Ik wist niet anders.''

Tijdens de Bannetocht waren verschillende monumenten te bezichtigen. Zo ook café Het Moriaanshoofd aan de Dorpsstraat in Wormer. Het stamt uit 1585 en is daarmee het oudste pand van het dorp. Het wordt sinds 2005 bewoond door Marc en Saskia Lindhout en hun kinderen. Zij exploiteren ook het café. Marc: ,,We zijn open op woensdag en donderdag als er gekolfd wordt. En verder op afspraak voor bruiloften en partijen. We gaan niet open voor drie man en een paardenkop. We doen ook uitvaarten. Het klinkt gek, maar dat is misschien wel het meest bevredigend om te doen. Het is leuk om een compliment te krijgen als de familie tevreden is. Vandaag hebben we kolfdemonstraties in het café. Dat is leuk voor de club. Misschien winnen ze er wat leden mee.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.