Geen windmolens in havengebied Amsterdam

Een windmolen in het Westelijk Havengbied van Amsterdam met reclame voor de haven.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Amsterdam

De Raad van State heeft de provincie Noord-Holland in het gelijk gesteld in het afwijzen van vergunningsaanvragen voor vier windmolenplannen in het Amsterdamse havengebied. Het vonnis is een streep door de rekening van Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente Amsterdam.

Met het afwijzen van het beroep kunnen de plannen voor 54 MW windvermogen aan de Amsterdamse Afrikahaven, Hornweg, Siciliëweg en Westpoortweg de prullenbak in. Havenbedrijf Amsterdam noemt het jammer want het meent dat de haven bij uitstek geschikt is voor windturbines.

De provincie Noord-Holland ziet niets in windmolens in het havengebied en wees de vergunningen af. Het havenbedrijf en de gemeente Amsterdam tekenden hier bezwaar tegen omdat zij menen dat de voorwaarden van de provincie aan de opstellingen van turbines in strijd zijn met de gemeentelijke autonomie. Ook zou het beleid van de provincie afwijken van het landelijk beleid voor wind op land.

Optimistisch

Ondanks de uitspraak van Raad van State blijven de partijen optimistisch over het vinden van mogelijkheden om het windvermogen uit te breiden. Dat is nodig om vóór eind 2020 het afgesproken doel te behalen van 100 MW opgesteld windvermogen in het Amsterdamse havengebied. Momenteel staat de teller op 65 MW.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.