Digitalisering handel met China

© HSPublicity

Zakendoen met China wordt aantrekkelijker voor Nederlandse bedrijven in de agrarische sector. China en Nederland gaan de controle op handel in agrarische producten eenvoudiger maken, onder meer door vanaf nu import- en exportgegevens van landbouwproducten vooraf digitaal te controleren.

Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en zijn ambtgenoot Zhi Shuping, de minister van de Chinese equivalent van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA), onlangs in Beijing afgesproken.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) berekende enige jaren geleden dat elektronische handelscontrole het bedrijfsleven tot 5 procent van de omvang van de handel kan besparen op transactiekosten. Voor de handel in landbouwproducten komt dit neer op maximaal 400 miljoen euro per jaar.

Om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven geen zaken meer kunnen doen met Chinese bedrijven die nu nog papieren certificaten eisen, zullen exportcertificaten voorlopig wel in papieren vorm beschikbaar blijven. Wanneer de Chinese havens gewend zijn aan digitale controle, behoort de papierwinkel definitief tot het verleden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.