Veilige beschutting in moeders tuin

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 43. Zo’n dag die zichzelf in de weg zit. Koud en winderig. Maar toch wil je even naar buiten. Het park rond de Mariakapel bij Heiloo biedt beschutting. Je hoeft echt niet kerks te zijn om de betovering hier te ondergaan. Maria doet niet moeilijk. Een moeder heeft een groot hart. Knerpend grind, romantische lantaarns, rondom groen. Ook zonder trouwpak voelt het alsof je in het decor stapt van een bruidsreportage. Geen wonder dat de kapel een geliefde stek is voor huwelijken.

Een heilige plek is het. Want volgens de overlevering is Maria hier ooit verschenen. En het water uit de put bij de kapel zou een geneeskrachtige werking hebben. De geschiedenis vertelt over zieke dieren die weer opknapten en depri bezoekers die bij de put weer nieuwe moed kregen.

Verhalen over fluisterende engelen en verschijningen in dromen maken van Heiloo een beetje het Lourdes van Noord-Holland. De oase van groen is dan ook al honderden jaren een trefpunt van pelgrims en anderen, op zoek naar rust. De kapel van Onze Lieve Vrouw Ter Nood heet het officieel. Verwijzend naar de hoop die Maria in nood biedt.

Doorkijkjes

De wandeling wijst zichzelf. Volg het grind en de mooie plekjes komen letterlijk op je pad. Bijzondere doorkijkjes in het groen, het Mariabeeld dat zich weerspiegelt in de vijver, een blik op de paarden aan de andere kant van het hek, een enorm kruis dat Golgotha dichtbij haalt en de kruiswegstaties langs het pad.

Dit zijn dertien kleine kapellen van tuinhuisformaat. In ieder ’huisje’ een kunstwerk dat herinnert aan de lijdensweg van Jezus met zijn kruis door Jeruzalem.

Afstand

Ook wie zonder religieuze achtergrond over het grind loopt, begrijpt het waarom van de betovering. De afgelegen plek dwingt je letterlijk afstand te nemen van de dagelijkse drukte. De droompaden in het groen, de bijzondere lichtinval, de beelden en de indrukwekkende bebouwing maken je letterlijk klein.

En wie klein is, gaat op zoek naar beschutting. Een afgeschermde tuin als veilige plek voor het lijf. En het luisterend oor van Maria als vluchtheuvel voor het onrustige hoofd. Want bij een moeder met een groot hart en een grote tuin gaat Noord-Holland graag op visite om het hart uit te storten.

Blader maar in het schrift achter in de kapel. Daarin staan notities van bezoekers. Getuigenissen uit het geweten van het gewest. Bladzijden vol met verhalen. Hulpkreten van bezoekers die met zichzelf of met hun omgeving overhoop liggen. Een roep om uitkomst voor een zieke. Maar ook bedankjes voor een schijnbaar onmogelijke genezing en erkentelijkheid voor een oplossing bij een worsteling met de liefde.

Want wonderen bestaan. Als je er zelf maar in gelooft.

Jan Vriend

De wandeling over het kapelterrein duurt ongeveer een half uur. Het terrein rond de kapel bij Heiloo is dagelijks opengesteld van 8.30-17 uur. Maandag tot en met zaterdag om 16 uur gebed in de kapel. Zondag om 15 uur een dienst. Honden niet toegestaan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.