Kwaakblaas

Foto Internetredactie

Foto Internetredactie

Ron Amesz

Padden kunnen fantastisch kabaal maken. Als je 's avonds naar huis wandelt en er zet er eentje in de sloot naast je plots een keel op, dan schrik je je een slag in de rondte. Het geluid van één zo'n beestje is tot in de verre omgeving te horen. Ik zeg dit als ervaringsdeskundige, want de sloten hier zitten vol met deze herrieschoppers.

De heren proberen met hun geluid (met dank aan de kwaakblaas) de dames voor zich te winnen. Imponerend, maar misschien zouden die vrouwtjes ook wel eens op rustige wijze een goed gesprek willen voeren, bijvoorbeeld over de opvoeding van de dril.

't Is niet zulk pienter volk, denk ik. Het zijn in ieder geval beroerde verkeersdeelnemers. Het komt met een duffe kop uit het winterverblijf stommelen en moet en zal direct naar het water aan de overkant. En dan wordt er niet eerst naar links, naar rechts en voor de zekerheid nóg een keertje naar links gekeken. Nee, de sloot en het wijfje roepen. Hier in de omgeving, op een weg tussen twee sloten, ligt de weg vol met platte padden.

De overlevers liggen veilig en wel in de sloot en laten nadrukkelijk van zich horen. Ook dat is niet al te slim. Gisteren scharrelde er een blauwe reiger rond bij de sloot. Statig stappend ging de vogel af op het geluid.

Ongetwijfeld een reiger met paddentrek.ARIE BERGWERFF

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.