Ex-hoer veegt vloer aan met oplichtster

Ton de Lange
Amsterdam

Perquin schreef anoniem de verhalenreeks 'Achter het raam op de Wallen', in Het Parool en AD. Ze wekte de indruk daar als prostituee te hebben gewerkt en viel later door de mand.

Blaaks boek  ’Moskou aan de Amstel’ leest 188 pagina’s lekker weg en werd gisteravond feestelijk gelanceerd in boekhandel Vrolijk aan de Paleisstraat.

Perquin baarde opzien met een serie verhalen in Het Parool, over het hoerenleven op de Wallen. Ze deed dit anoniem en maakte zoveel indruk dat de gemeente Amsterdam haar een betaalde baan bood als adviseuse voor het prostitutiebeleid. Metje Blaak – en ook actieve prostituees op de Wallen – ergerden zich aan de serie. Ze voelden zich zelfs ’gedemoniseerd’. Want ’er staan rare dingen en onwaarheden in’.

De achterdocht bleek terecht toen De Volkskrant in maart Perquin ontmaskerde als oplichtster. Blaak is ook kwaad op de gemeente die een anonieme schrijfster en oplichtster kennelijk serieuzer nam dan zij en De Rode Draad, ondanks hun tientallen jaren ervaring in de Amsterdamse prostitutiewereld. In ’Moskou aan de Amstel’ biedt Blaak niettemin de helpende hand, middels een aantal aanbevelingen voor het prostitutiebeleid.

Prostitutiehotelletjes

Zoals: ’Het zou al een heel eind in de goede richting zijn om prostitutiehotelletjes op te zetten, die goed bewaakt zijn en waar een vrouw met een klant naartoe kan gaan’. Gedwongen prostitutie voorkom je daar ’door iemand achter de kassa te zetten die verstand van zaken heeft’. ’Een kamer zou direct geregeld moeten worden met het meisje, zónder mannetjes die de boel komen regelen en die haar brengen en halen.’ De sekswerker kan zo aan de gang ’als ZZP’er’.

Uitgever Coen Borgman wil jaarlijks ongeveer zes ’maatschappelijk relevante’ boeken uitbrengen. Bovendien denkt hij aan heruitgaven van eerdere boeken van Metje Blaak, waaronder ’De Trukendoos’. Alles volgens het principe van ’printing on demand’.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.