Cuypersgenootschap legt Hollands Kroon dwangsom om monumenten op

De Roode Eenhoorn in Nieuwe Niedorp, een van de 54 provinciaal monumenten in de gemeente Hollands Kroon.© Foto Dick Breddels

Ed Dekker
Anna Paulowna

Het Cuypersgenootschap legt Hollands Kroon een dwangsom op. De gemeente weigert panden de status van beschermd monument te geven. De stichting dreigt Hollands Kroon desnoods voor de rechter te slepen.

Het Cuypersgenootschap strijdt voor behoud van cultuurgoed in Nederland. Bijna een jaar geleden verzocht de organisatie Hollands Kroon om een handjevol panden het predicaat gemeentelijk monument te geven.

Het genootschap maakt zich ’ernstige zorgen’ over hoe de gemeente omspringt met historisch waardevolle gebouwen en ander cultureel erfgoed.

Vogelvrij

Volgens secretaris Leo Dubbelaar is erfgoed in Hollands Kroon ’vogelvrij’. ,,Als een van de weinige gemeenten in Noord-Holland heeft Hollands Kroon geen monumentenbeleid. Monumentale panden worden volledig aan hun lot overgelaten. Dat is onverantwoord.”

De gemeente reageerde niet op het verzoek van ’Cuypers’, aldus Dubbelaar. ,,In juli hebben wij Hollands Kroon in gebreke gesteld. Ook daarna taal noch teken. Dus daarom een dwangsom van 1260 euro, naar wettelijk voorschrift. In uiterste nood stappen we naar de rechter.”

Moedeloos

De gemeente wil ook geen monumenten van de provincie ’overnemen’. De lokale monumentencommissie zegt er ’moedeloos’ van te worden. Hollands Kroon wil geen ’nieuwe’ monumenten en laat de zorg voor erfgoed over aan de eigenaren. Wethouder Frits Westerkamp: ,,Wij zijn bezig met een beleidsplan, dat komt er voor eind maart. Daar wachten wij nu op.”

B en W van Hollands Kroon willen ook komend jaar geen geld steken in de zorg voor monumentaal erfgoed. Dat blijkt uit de begroting voor 2018.Norman Vervat van het Cuypersgenootschap schrikt van dit nieuws. ,,Het is naïef om behoud van erfgoed volledig over te laten aan particulieren en geen regels op te leggen. Zonder wettelijke bescherming kan een gemeente aantasting of sloop niet tegenhouden.”

Het genootschap krijgt steun van de Bond Heemschut in de pogingen voor een monumentenbeleid van Hollands Kroon.

GroenLinks

Donderdag 2 november behandelt de gemeenteraad de begroting. Raadslid Jan Eichhorn van GroenLinks kondigt aan met ’forse kritiek’ te komen op de keuze van verantwoordelijk wethouder Frits Westerkamp om monumentenzorg te beperken tot het ’inspireren van eigenaren’.

Eichhorn: ,,Dan is de motie van juni een wassen neus. De raad droeg het college toen op een plan op te stellen voor monumenten. Maar zonder geld heb je niets aan een plan.”

Westerkamp zegt het over te laten aan de nieuwe gemeenteraad om eventueel wel geld te steken in monumentenzorg. In maart zijn er verkiezingen.

Eigenaarschap

Noord-Holland wil zeventien van haar 54 provinciale monumenten overdragen aan Hollands Kroon. De gemeente heeft er geen behoefte aan. Westerkamp: ,,We willen geen extra regels opleggen. Die zorgen voor kostenverhogingen, beperkingen en vertragingen.” Monumenten dreigen nu ’statusloos’ te worden. De wethouder: ,,Wij vertrouwen op goed eigenaarschap.”

Bouwhistoricus en restauratiearchitect Emile Grotenbreg uit Amsterdam noemt de houding van Hollands Kroon ’demotiverend’. Hij is lid van de gemeentelijke monumentencommissie.

Medelid Paul Breddels, architect uit Nieuwe Niedorp: ,,Zo heeft een commissie geen zin.” Commissievoorzitter Dirk Reitsma uit Julianadorp: ,,Zonder zorg verpauperen monumenten heel snel.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.