Rechter buigt zich over snelheid A10

Rechter buigt zich over snelheid A10 © ANP

Ron Amesz
amsterdam

De maximumsnelheid op de ring A10-west bij Amsterdam moet terug van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat bepleiten de gemeente en Milieudefensie vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam. Ze willen dat het besluit tot de snelheidsverhoging van minister Melanie Schultz (Verkeer) van tafel gaat.

De gemeente en de milieuorganisatie vinden dat de verhoging ten koste gaat van de volksgezondheid. Volgens verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (VVD) worden op deze manier de Europese normen voor de luchtkwaliteit in 2015 nooit gehaald.

Amsterdam heeft hiertoe twee onderzoeken laten uitvoeren als ondersteunend bewijs. De extra vervuiling blijkt bijna vijf keer hoger te zijn dan door Schultz was voorspeld, liet Milieudefensie donderdag weten. De organisatie concludeerde verder dat Amsterdammers die in de buurt van de A10-west wonen gemiddeld 79 dagen korter leven door de snelheidsverhoging.

Eerder diende een vergelijkbare zaak over de A13 bij Rotterdam. De rechtbank oordeelde vorige week dat de minister een nieuw besluit moet nemen over de snelheidsverhoging op dit traject.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.