Uitbreiden Jumbo in Uitgeest

Ton de Lange
Uitgeest

Supermarkt Jumbo aan de Melis Stokelaan wil aan de achterzijde tien meter uitbreiden, ofwel 400 m2. De aanvraag voor dit plan is bij de gemeente ingediend. Omwonenden zijn per brief (met situatieschets) geïnformeerd. Niet iedereen reageert enthousiast.

Met niet veel meer dan 13.000 inwoners telt Uitgeest toch drie grote supermarkten: Dekamarkt, Deen en Jumbo. Op de plek van de laatste zat vanaf 1974 eerst de Spar en daarna Super de Boer. Perry Wijker en Richard Visser van Jumbo Uitgeest laten in de brief weten dat het uitbreidingsplan de afgelopen jaren vorm kreeg in samenwerking met de gemeente.

Het parkeerterrein aan de voorkant krijgt 24 extra plaatsen (totaal 75) en wordt dan 370 m2 groter. Na herinrichting moeten vrachtauto’s vooruit het parkeerterrein op en af en kunnen rijden. Dit verbetert tevens ’de verkeersveiligheid voor onze klanten’, omdat het niet meer nodig is op de laan te stoppen en vervolgens achteruit in te steken. Wijker en Visser geven geen extra toelichting.

In ieder geval drie omwonenden uitten bezwaren. Joop Overeem kijkt nu uit op achttien bomen op het parkeerterrein, ’straks zie ik dus alleen auto’s’. Ben Binnendijk woont sinds 1971 aan de Melis Stokelaan en heeft het een en ander zien veranderen. ,,Elke keer gaat het ten koste van groen.”

,,En tot hoever gaat dit door”, vraagt hij zich af. De familie J. Krol in de Lepelaarstraat vreest waardevermindering van het huis. Binnendijk: ,,Zij zien nu groen aan de achterzijde met betegeld pad. Met de uitbreiding is dat over. Ik heb ook nog geen geveltekening gezien: komt er een ’smakeloze doos’, hoe hoog wordt het? Bovendien wordt het plantsoen almaar kleiner. Het leven is méér dan beter je auto kwijt kunnen en beter door de super kunnen lopen.”

Slalommen

De aanvraag is op 4 februari ingediend. Gemeentewoordvoerder Peter Dicker onderstreept dat er een zogeheten uitgebreide procedure volgt. Deze vergt al gauw een half jaar, wegens bemoeienis van de raad en eventuele ’zienswijzen’ van derden. Ook de gemeente ziet grotere verkeersveiligheid wanneer vrachtwagens ter bevoorrading ’een betere draai kunnen maken en niet achteruit hoeven te slalommen’.

Sommige stukken grond (openbaar groen) zijn van de gemeente. Het uitbreidingsplan is ontworpen door Leeuwenkamp Architecten (Alkmaar), opdrachtgever is ontwikkelaar A. J. Investments (Helvoirt).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.