Zaanse haatzaaiers voor de rechter

Ivo Laan
Assendelft

Vijf verdachten moeten donderdag voorkomen bij de politierechter in Alkmaar wegens discriminerende uitingen op Facebook over de bouw van een islamitisch centrum in Saendelft in Assendelft.

Het gaat om verdachten uit Westzaan en Assendelft. Een zesde verdachte is minderjarig en wordt op een andere manier berecht.

De zes verdachten lieten zich afgelopen voorjaar op verschillende Facebook-pagina’s discriminerend en soms dreigend uit over het geplande islamitisch centrum in het Assendelftse Saendelft. Daarop deed het Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland aangifte. Het openbaar ministerie vervolgt de zes voor aanzetten tot haat en discriminatie en groepsbelediging. Een van de verdachten riep op om de betrokkenen bij het islamitisch centrum te vergassen en om hun onderkomen in brand te steken.

Inmiddels zijn de plannen voor het islamitisch centrum met moskee in de koelkast gezet, omdat de stichting volgens het gemeentebestuur niet voldoende geld heeft.

Volgens Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken is het ’vrij uniek’ dat zoveel verdachten wegens discriminatie worden vervolgd. ,,Het blijkt in de praktijk dat het heel lastig is te achterhalen wie de uitingen doet.’’

Ook bij de discussie over de noodopvang van vluchtelingen in Zaandam worden discriminerende en beledigende teksten geuit. ,,Het is bijna niet bij te benen zoveel. De lat komt ook steeds hoger te liggen.’’ Zo kreeg het Bureau Discriminatiezaken klachten over teksten van de Facebookpagina ’Je bent Zaankanter als’ (inclusief taak- en tikfouten): ’Iedereen heeft een grote smoel achter hun pc maar blaffende honden bijten niet anders waren die tenten tot de grond afgebrand’. En: ’Goedkoop sloopautotje kopen en er vol gas der in rijden ben je der ook van af.’ Ook werd er geklaagd over: ’Meteen platbranden met die ondankbare mongole erin!!’ Of er ook aangifte is gedaan van deze teksten was gisteren niet na te gaan bij het OM.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.