Intiem diner verruild voor bier uit plastic beker in Volendam

Foto Ella Tilgenkamp Fotografie

Redactie Waterland
Volendam

Een dagje de toerist uithangen in Volendam; visje eten, foto’s laten maken in Volendams kostuum, varen en daarna een restaurant opzoeken op de dijk voor een romantisch diner. Dat was het oorspronkelijke plan van Jacob en Angela Ruiter uit Den Haag. In plaats daarvan staan ze vrijdagmiddag met een biertje -in plastic beker- in de hand tussen de kermisvierende Volendammers.

Angela: ,,We wisten niet dat het dit weekend kermis is. En dat het zo uitbundig wordt gevierd. Ik heb wel eens gehoord van de Noord-Hollandse kermissen, maar wij kennen dat niet op die manier.’’

Ze hebben er geen enkele moeite mee dat de plannen zijn omgegooid. ,,Dit is stiekem veel leuker. Dat romantische etentje komt een andere keer’’, belooft Jacob plechtig aan zijn vrouw.

Voor Volendammers is na een jaar wachten eindelijk de grote dag weer aangebroken. En dat iedereen weer heeft uitgekeken naar het kermisweekend wordt vrijdagmiddag snel duidelijk. Groepen meiden lopen ’s middags al vol in de make-up en met haren in de krul zelfverzekerd richting de dijk. Gevolgd door mannen in keurige blousejes en mooie shirts, klaar voor de eerste biertjes.

Rob Schilder: ,,Ik woon al een paar jaar niet meer in Volendam, maar de kermis sla ik nooit over. Dat blijft iets bijzonders. Alsof je weer thuiskomt. Dat gevoel dat ik vrijdagmiddag heb als ik hier het dorp binnenrijd, is onbeschrijfelijk. Het klinkt misschien gek voor een buitenstaander, maar wij Volendammers snappen dat.’’

De vrienden John Bond, Rick Snoek, Rob Tuijp en Milan Kroon, alle vier twaalf jaar, staan te trappelen om de kermis op te kunnen. Vooral een ritje in de Booster Maxxx mag niet ontbreken. ,,Eng? Nee hoor, ik ben er vorig jaar ook al in geweest. Het is mijn favoriete attractie’’, zegt John.

Het viertal valt op door de hoedjes op het hoofd. ,,Die komen van Jack en de Bendt. Waarschijnlijk lopen veel meer mensen hier straks met deze hoedjes.’’ De Volendamse vrienden zijn van plan vier dagen te gaan. ,,Zowel ’s middags als ’s avonds. Er komen nog meer vrienden van ons.’’ Veel tijd voor een praatje hebben ze niet, de attracties draaien immers al op volle toeren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.