Schade door bizarre verstopplek inbrekers

Sybren Rozendal, voorzitter van de Lutherse Kerk Alkmaar, bekijkt de schade aan het eeuwenoude orgel.© jjfoto.nl / Jan Jong

Kyrie Stuij
Alkmaar

Een bizarre inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft voor een enorme ravage gezorgd in de Lutherse Kerk Alkmaar. Nadat er toegang werd verschaft tot de naastgelegen voormalige kosterswoning, zijn een of meerdere inbrekers de kerk in gevlucht. Ze verstopten zich in het eeuwenoude orgel. Orgelpijpen zijn hierbij verbogen en opzij getrapt. De schade loopt in de tienduizenden euro’s.

,,We zijn er ontsteld van’’, vertelt Sybren Rozendal, voorzitter van de Lutherse Kerk Alkmaar. Hij toont de schade. Toetsen van het orgel zijn ingedrukt. Een gevolg van de vernielingen in de kern van het instrument, waar de daders ruimte hebben gemaakt voor hun onorthodoxe verstopplek.

Rozendal kan het verhaal zelf ook bijna niet geloven. ,,Je denkt: was toch in de preekstoel gaan liggen of onder de banken. Alles behalve het orgel.’’

Alarm

Het begon vrijdagnacht rond 1 uur. Waarschijnlijk is het een inbrekersduo geweest dat zich toegang verschafte tot de woning aan de Baangracht. Het duo rukte het alarm van de muur, maar de politie was al naar de woning gesneld. De verdachte die daar werd aangetroffen wist echter via een raam en de omliggende tuinen te ontsnappen.

(Tekst gaat verder onder video)

Wat niemand toen nog wist, was dat er vermoedelijk een handlanger bij was betrokken. Die vluchtte een hele andere kant op: de kerk in, die via een binnendeur met de woning was verbonden. De vraag is nog of de gevluchte inbreker terug is gekomen om zich bij zijn medeplichtige in het orgel te voegen - de schade toont deze mogelijkheid aan - of dat die al bezig was met voorbereidingen om de klus af te maken.

De vertrapte orgelpijpen. jjfoto.nl/Jan Jong

Om 4.30 uur werd er namelijk opnieuw ingebroken bij de woning. De politie ontving hiervan een melding en wist na een korte achtervolging twee mannen, een 20-jarige Rotterdammer en een 29-jarige Hagenaar, in een auto aan te houden op de Laat.

Restauratie

De schade is meer dan wrang te noemen voor de Lutherse gemeenschap. In maart dit jaar werd het orgel uit 1754 weer bespeeld nadat het een restauratie had ondergaan. De gemeenschap had hier €40.000 voor bij elkaar gebracht.

Voorzitter Sybren Rozendal vertelt over de grote waarde van muziek voor de Lutherse gemeenschap. ,,Samen zingen is in de Lutherse traditie heel belangrijk. Daarom hebben we een vaste organist en en geen elektrisch orgel, maar een goed werkend pijporgel.’’

Hoe groot de schade exact is, moet nog worden vastgesteld.

De toetsen zijn naar beneden gezakt, vanwege de schade in de kern van het instrument. jjfoto.nl/Jan Jong

Rozendal vermoedt dat het eerder opgezette fonds voor de restauratie van het orgel opnieuw moet worden ingezet. ,,Voor schade door mensen die zich in het orgel verstoppen is het orgel helaas niet verzekerd.’’

Wie wil bijdragen aan het herstel kan dit doen door te doneren aan NL03INGB 0000 147 406 t.n.v. Orgelfonds Lutherse Kerk Alkmaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.