’Vaart’: eindelijk weer expositie beeldende kunst in Alkmaar

’Vaart’: eindelijk weer expositie beeldende kunst in Alkmaar
Alkmaar

Twaalf jaar na de laatste grote beeldendekunstmanifestatie ’Aardbeispinazie’ krijgt Alkmaar eindelijk weer eens iets aansprekends op dat vlak in huis. Van 7 juni tot en met 30 augustus vindt op het Bolwerk de buitenexpositie ’Vaart’ plaats. Enig voorbehoud: de financiering moet nog rondkomen.

Destijds waren op een groot aantal plekken in de binnenstad van Alkmaar kunstuitingen te bewonderen. De bedoeling van de toenmalige initiatiefnemers was ’een breed publiek confronteren met kunst, ook als de mensen daar niet op uit zijn’. En: ’Het Alkmaarse kunstenaarsleven eindelijk eens in zijn volle omvang voor het voetlicht treden’.

Het grappige is dat deze twee argumenten ook voor de initiatiefnemers van ’Vaart’ weer, of nog steeds, opgeld doen. Eigenlijk is het helemaal niet grappig, constateert Lien Miedema die als directeur van de Kunstuitleen de aanzet heeft gegeven tot ’Vaart’.

Enthousiasme

,,De kunst in Alkmaar staat stil.’’ Terwijl er toch zoveel talent voorhanden is. Dat alles overwegende kwam Miedema tot de conclusie dat ze met haar Kunstuitleen ’naar buiten’ moest, letterlijk en figuurlijk.

Toen ze haar idee voor een nieuwe beeldendekunstmanifestatie aan andere partijen in de Alkmaarse kunstwereld presenteerde, was er meteen veel enthousiasme. En de plek was ook snel gevonden: het Bolwerk tussen de parkeergarages Kanaalschiereiland en Singel.

Jaap Velserboer, Zaans beeldend kunstenaar, is inmiddels als curator met de inhoud aan de slag. Hij heeft reeds de eerste kunstenaars gevraagd om te bekijken of ze iets met het thema en met de plek kunnen. Ze zijn geestdriftig.

Flaneerplek

Er komen, vertelt Velserboer die in 2010 curator was van de buitenexpositie ’Schone schijn’ in de duinen van Heemskerk, zes á acht nieuwe werken en acht ’leenwerken’, plus foto’s en zelfs filmpjes. Alle werken moeten iets van beweging (vaart) uitdrukken. De plek zelf immers brengt de mensen in beweging.

Het is een geliefde flaneerplek. Velserboer en Miedema zijn benieuwd hoe de deelnemende kunstenaars beweging in hun werken weten te brengen. Het is een uitdaging die aansluit bij de moderne tijd, vindt Velserboer. ,,Wat moet een kunstenaar nog met een marmeren beeld in een tijd dat alles beweegt?’’

Filmpjes, daar zit per definitie beweging in, een deel van de andere kunstwerken zal letterlijk bewegen. Velserboer verwacht dat daarom het een en ander aan robotica in ’Vaart’ te zien is.

Net als destijds ontbreekt het educatieve element niet. Er komen workshops en lesbrieven voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons