Benefiet Haltpop in De Groote Weiver

Sanne den Adel

Het jaarlijks terugkerende muziekfestival Haltpop houdt zaterdag een benefiet in De Groote Weiver. Met optredens van onder meer Package of Goodies en de Fucking Virgins zamelt het Assendelftse festival geld in en blikt het vooruit naar de volgende editie op 17 juli 2016. Naast de benefiet loopt er een online crowdfundactie voor de vrijwilligers van het festival. Verkeert Haltpop in financieel zwaar weer?

Jens Laan, event manager van Haltpop, legt uit dat de acties vooral met groei en professionalisering te maken hebben. „De vrijwilligersgroep achter Haltpop betaalt vaak zelf de organisatiekosten. We merken dat deze kosten stijgen naarmate het festival groeit. We zijn deze acties gestart zodat onze vrijwilligers geen kosten hoeven te maken en het festival zich kan blijven ontwikkelen.”

Het gaat bijvoorbeeld om reiskosten, vergaderkosten en trainingen in sfeerbeheer. „Wij werken vanuit het idee dat onze vrijwilligers bijdragen aan de sfeer van het festival door op voorhand op een positieve manier te handelen. Zo maken we geen gebruik van autoritaire beveiliging die alleen maar ingrijpt, en garanderen we de beheersbaarheid en veiligheid op ons evenement”, licht Laan toe.

Haltpop wordt sinds 2005 georganiseerd door een steeds groter wordende groep vrijwilligers. Wat begon als taakstraf voor bureau Halt is intussen een bekend muziekevenement in de Zaanstreek dat een podium biedt aan lokaal talent in combinatie met regionale en nationale acts. Met de tiende editie in aantocht kun je denken dat de stijgende kosten voorzien hadden kunnen worden. Dat is ook zo, maar er kwamen andere onvoorziene kosten bij, legt Laan uit. „We zijn ervan overtuigd dat ons businessplan staat als een huis. Waar we echter geen rekening mee hadden gehouden was een keiharde factuur van Buma/Stemra.”

Haltpop is in de afgelopen jaren iets gegroeid is en heft sinds twee jaar een entree van 5 euro om uit de kosten te kunnen komen. Deze ontwikkeling maakt dat het festival nu onder de evenementenregeling van de Buma/Stemra valt. Dat betekent dat 7% van de opbrengst van de kaartverkoop aan de instantie moet worden afgedragen. „Dat vinden we eigenlijk te gek voor woorden”, zegt Laan. „Niemand van onze organisatie verdient hier iets aan, wij hebben geen winstoogmerk en meer dan de helft van de bands die op Haltpop spelen is niet aangesloten bij Buma/Stemra en ontvangt dus ook niets van deze afdracht.”

Het is voor de organisatie moeilijk te begrijpen dat ze als kleine vrijwilligersstichting onder dezelfde regeling valt als de grote organisaties. Toch willen ze er niet te lang bij stilstaan. „Natuurlijk zit het ons ontzettend dwars”, geeft Laan toe. „We hebben het inmiddels geaccepteerd als een negatief effect van onze groei. We kunnen er nu rekening mee houden, maar het was een negatieve stempel op een verder heel geslaagd festival.”

En waarom dan niet meteen het nuttige met het aangename verenigen en er een feestje van maken? „De focus van het benefiet ligt voor ons op het feest en de muziek. Daarnaast hopen we een beetje geld op te halen zodat het organiseren van Haltpop ook een feestje blijft!”

Zaterdag 20 februari vanaf 20:00 uur in De Groote Weiver in Wormerveer. Entree €5. Doneren kan ook via dreamordonate.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.