(Z)aan de Wandel: lopen voor borstkankeronderzoek

Ron Amesz

Het evenement (Z)aan de Wandel, een wandeltocht op 11 september over tien of twintig kilometer door en langs de mooiste plekjes van de noordelijke Zaanstreek, heeft als goed doel A Sister's Hope. Deze organisatie zamelt geld in voor onderzoek in de strijd tegen borstkanker.

Initiatiefnemer is Dick Dekker, in het dagelijks leven directeur van autoleasebedrijf ProMobility, dat vestigingen heeft in Wormerveer en Brielle. Hij kwam vorig jaar in contact met de Zaanse Martje Hoekmeijer, een van de mensen van A Sister's Hope in Nederland. Zij oriënteerde zich op een leaseauto, die ProMobility ter beschikking stelde. Maar daar bleef het niet bij. Dekker: ,,Ik werd geraakt door Martje's verhalen en wilde meer doen dan alleen die auto geven. A Sister's Hope houdt elk jaar een sponsorwandeltocht van 60 kilometer over twee dagen. Zoiets moest in de Zaanstreek ook mogelijk zijn, dacht ik. Er zijn hier zoveel mooie plekjes. Vanuit die gedachte is (Z)aan de Wandel ontstaan.''

Bij Dekker's betrokkenheid speelt mee dat zijn moeder is overleden aan borstkanker. ,,Zij dreef met mijn vader café De Kroon in Wormerveer en was 40 toen bij haar borstkanker werd vastgesteld. Ze overleed op 53-jarige leeftijd. Ik weet dus wat voor impact deze verschrikkelijke ziekte heeft'', vertelt Dekker.

Hij vond Heleen Keinemans, Claudia Duijn en Saskia Ligthart bereid om met hem de schouders onder de organisatie van (Z)aan de Wandel te zetten. De deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden tien en twintig kilometer. Er zijn bedrijfsteams en particuliere wandelaars welkom. Een team (maximaal bestaande uit tien wandelaars) betaalt 750 euro en een individuele loper betaalt 12,50 voor de 20 kilometer en 7,50 voor de tien kilometer. De 'bedrijfslopers' krijgen een T-shirt met daarop de naam van het evenement en het logo van hun bedrijf.

De tocht, die is uitgezet door Cees Moerbeek van wandelsportvereniging De Laatste Loodjes, begint bij het Trias vmbo in Krommenie en loopt via onder meer de Prins Hendrikstraat, Vaartbrug, Prins Clausbrug, de Poelboerderij, het Zwetpad, de Engewormer en Bartelsluis naar de Zaanse Schans. Vandaar worden de deelnemers aan de tien kilometer met een bus teruggebracht naar Krommenie, terwijl de wandelaars van de 20 kilometer via oud-Zaandijk, Rooswijk en de Middel teruglopen naar het vertrekpunt.

Het moet volgens Dick Dekker en Claudia Duijn, 'een vrolijke, gezellige dag' worden. Bij het Trias, de Poelboerderij en Staatsbosbeheer aan de Middel, waar de wandelaars iets te drinken en te eten krijgen, is muziek. Op de Zaanse Schans zijn die dag allerlei festiviteiten, omdat dan het vijftigjarig bestaan van de Schans wordt gevierd.

Dekker zegt dat het een jaarlijks terugkerend evenement moet worden. Er zijn tot dusverre zo'n 350 inschrijvingen. De organisatie hoopt op een deelnemersaantal van tussen de 500 en 1000, maar droomt ervan dat (Z)aan de Wandel de komende jaren uitgroeit tot een mega-evenement met duizenden wandelaars.

De opbrengst gaat naar twee specifieke onderzoeken van medici in het Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het gaat om projecten van internist-oncoloog Sabine Linn en hoogleraar Daniël Peeper.

Meer informatie en inschrijven op www.zaandewandel.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.