Zaandamse wint 150.000 euro

Joëlla Angenent
Zaandam

„We hebben ineens allerlei mogelijkheden en heel wat minder zorgen. Maar ik ben er nog steeds ondersteboven van”, vertelt de Zaandamse Esther die op Valentijnsdag 150.000 euro won in het tv programma Bankgiro Loterij The Big Picture.

Haar doel was: geld winnen om een zeilboot te kopen voor haar man Monte die aan nierfalen lijdt. „Toen Monte heel ziek was, zaten we vaak te fantaseren over wat hij allemaal zou doen wanneer hij weer beter was. Hij miste vooral het zeilen met zijn vader. Even later zag ik Robert ten Brink in een reclame zeggen: ’Wat zou je doen met een miljoen?’. Ik dacht: een zeilboot kopen!”

En dus gaf ze zich na een tijdje op. Esther, die om privacyredenen niet met haar achternaam in de krant wil: „Ik keek vaak naar The Big Picture en dan vond ik de vragen die gesteld werden best te doen. Mensen zeiden ook vaak tegen me dat ik zelf een keer mee moest doen. Maar dat wilde ik nooit want ik hou er totaal niet van om al die camera’s op me gericht te hebben.”

„Ongeveer een jaar geleden werd Monte doodziek. Zijn nieren waren er acuut mee opgehouden en hij moest van de een op de andere dag dialyseren. Het was een ontzettend heftige tijd waarin hij steeds minder kon. Van dialyseren kun je namelijk heel ziek worden.” Gelukkig kon Montes vader een van zijn nieren doneren. „Daar hebben we heel veel geluk mee gehad. Monte voelt zich nu weer de oude. Al werkt een gedoneerde nier nooit een leven lang. Hij gaat hoe dan ook weer ziek worden”, vertelt de Zaandamse.

De gedachte aan haar man en schoonvader lachend op een zeilboot zorgde ervoor dat ze haar cameravrees opzij zette. „Ik gaf me op voor het programma en kwam drie weken geleden in de uitzending. Samen met zo’n vijftig andere potentiële kandidaten. Tot mijn verbazing werd ik eruit gepikt om echt mee te gaan spelen.” De Zaandamse vloog door de eerste acht vragen waarmee ze al 50.000 euro had veiliggesteld. „In het programma heb je altijd twee opties: de vraag zelf beantwoorden óf een goed antwoord kopen voor 25 procent van het gewonnen bedrag. Dat laatste heb ik gedaan bij de negende vraag waardoor ik 100.000 euro had. Toen was de show ineens afgelopen en moest ik een week later terugkomen.”

Vorige week zondag was het moment daar: zou ze als miljonair naar huis gaan of niet? „Ik had er natuurlijk de hele week over nagedacht of ik door zou spelen of toch nog een vraag zou doen. Als ik voor de tv zit en iemand al zoveel geld heeft, denk ik altijd: stoppen! Maar toen ik daar stond in de roes van de winst en het programma zei ik dat nog één vraag zou doen. Bizar hoe dat gaat. Maar gelukkig had ik de vraag goed.” Met de teller op 200.000 euro stopte de Zaandamse. Omdat er nog 25 procent van het bedrag afging vanwege de gekochte vraag ging ze met 150.000 euro naar huis.

„Monte heeft al een lijstje gemaakt van de zeilboten die hij wel wil hebben”, lacht ze. „Maar we kunnen nog veel meer doen voor dat bedrag. Ons huis opknappen bijvoorbeeld. Nu we dit geld hebben, vallen er een hoop zorgen van ons af”. Esther: „Door Monte’s ziekte weten we dat we nu van het leven moeten genieten. Maar een ding wil ik benadrukken. Zonder donornier had hij er niet zo fris bij gezeten in het programma. Nierdonoren zijn schaars, maar zo ontzettend nodig.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.