Kroegbazen boos om foto’s Bokketocht

Redacteur Zaanstreek
zaanstad

De gemeentelijke dossiers die moeten aantonen dat de uitbaters van café’s De Toog in Koog aan de Zaan en Zaanzicht in Zaandam tijdens het Bokketochie van oktober vorig jaar overtredingen hadden begaan, bevatten ook foto’s van de kroegentocht van mei 2011.

, ’Schandalig’, vinden Willem Wijker van De Toog en de familie Nijenhuis van Zaanzicht. Zij hadden forse boetes gekregen, omdat zij in oktober hekken en fietsenrekken op de openbare weg zouden hebben geplaatst.

De horecaondernemers maakten daar dinsdag bezwaar tegen tijdens een hoorzitting in het stadhuis. Toen zij op de foto’s wilden laten zien dat Zaanstad fout zat, zagen zij de oude foto’s. In mei mochten de zeven deelnemende café’s buiten hekken, fietsenrekken en plaszuilen neerzetten, maar in oktober niet; burgemeester Geke Faber had geen vergunning voor het Bokketochie afgegeven. Omdat Zaankanters via internet aankondigden tóch de tocht te rijden, wilde Zaanstad vlak voor het Bokketochtweekend weten welke maatregelen de café’s zouden treffen.

Wijker zei dat hij toestemming had gekregen om op eigen terrein hekken en fietsenrekken te plaatsen. Groot was zijn verbazing over de boete van 2000 euro. ,,Dat gaat over fietsenrekken die het hele jaar door voor het pand van overbuurman De Hypotheker staan. De dranghekken stonden op eigen terrein.’’

Volgens Zaanstad mocht niets op de openbare weg geplaatst worden; en ook eigen terrein is een openbare weg als het openbaar toegankelijk is. De familie Nijenhuis kreeg een boete van 4000 euro voor het plaatsen van een hek. ,,Maar die had de buurman zelf voor zijn huis gezet.’’

De gemeente noemde het ’kwalijk’ dat er oude foto’s in het dossier zaten, maar wees erop dat er ook foto’s van oktober in zaten, die aantonen dat er overtredingen waren begaan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.