Rondje Noordkop met Arie Brans, boer op Texel

Ed Dekker
Den Hoorn

Arie Brans is 79 jaar geleden geboren in Oost, in de boerderij Westerbuurt. Schuin tegenover waar hij nu woont. Nu boert daar zijn schoonzoon Herman Barhorst.

Arie helpt hem vaak, zeker met de schapen. Nu loopt hij met het NHD op het Paadje van Drijver, vogelbroedgebied De Petten en de rimpelloze Mokbaai achter zich latend. Het is maandag, de achtste etappe van Rondje Noordkop.

Genoeg gelopen

,,Ik ken deze hoek van Texel helemaal niet. Eigenlijk ben ik nooit veel verder gekomen dan Oost. Ik wil het hier wel eens zien.” Herman heeft 250 schapen en melkt koeien. Bij Westerbuurt hoort 35 hectare land. Arie: ,,Ik heb daar genoeg gelopen. En nog wel. Dus ook daarom ging ik er nooit zozeer op uit.” Hij haalt dat nu in.

Herman is de vierde generatie op de boerenplaats. In diens zoon Jens schuilt een opvolger. En daarna? Blijft er perspectief voor de melkveehouderij op Texel? Arie is er niet gerust op. ,, Zestig jaar geleden waren er hier meer dan tweehonderd koeboeren. Nu hooguit veertig.”

De Bol

,,Nu lopen we in echte natuur”, vervolgt Arie op het Paadje van Drijver. ,,Er komt op Texel steeds meer gemaakte natuur. Ten koste van agrarische grond. Pas nog is boerderij De Bol verkocht, voor uitbreiding van natuurgebied De Bol in Noorden. Boeren komen op Texel steeds meer in de knel.”

Lees hier meer verhalen over ’Rondje Noordkop’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.