‘Arts niet verplicht om euthanasie toe te passen’

© HSPublicity

Deze week houdt de NVVE de Week van de Euthanasie. Het thema ‘10 jaar euthanasiewet’ staat deze week centraal. Een van de dingen die volgens de vereniging nog niet goed gaan, is dat veel mensen denken dat 'het wel geregeld is' met het invullen van een euthanasieverzoek. Bovendien blijven nog steeds patiënten in de kou staan als de arts niet meewerkt.

Uit onderzoek van Peil.nl van Maurice de Hond blijkt dat 10 procent van de Nederlandse bevolking een euthanasieverklaring bezit. 7 procent heeft deze ingevuld en 3 procent heeft de verklaringen wel in huis maar niet ingevuld. Iets meer dan een derde van de mensen die geen euthanasieverklaring heeft ingevuld, zegt dit wel van plan te zijn.

Bijna de helft van de mensen (47 procent) heeft de wilsverklaring(en) met hun arts besproken. Op de vraag of mensen denken dat een arts verplicht is euthanasie te verlenen als ze in het bezit zijn van een wilsverklaring, zegt 31 procent te denken dat een arts er dan toe verplicht, 48 procent denkt dat de arts hiertoe niet verplicht is en 21 procent weet het niet. Een arts is niet verplicht euthanasie toe te passen. Het is een verzoek aan de arts, niet meer en niet minder.

Met 130.000 leden is de NVVE de grootste vereniging voor het zelfgewilde levenseinde ter wereld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.