We gaan straks weer doorstromen

Een impressie van De Hoofstraat. De verkoop start komend weekeinde

Winnie van Galen
Alkmaar

Met de naderende komst van nieuwe grote bouwprojecten in Alkmaar lijkt de Stichting Verkoopgarantie weer een nieuw leven te krijgen. De stichting koopt huizen van mensen die een (duurdere) nieuwe woning kopen als die hun 'oude' woning niet tijdig kwijt kunnen.

In 2009 is de Stichting Verkoopgarantie opgericht. Doel: doorstroming bevorderen. Gemeente, projectontwikkelaars, woningcorporaties, banken, makelaars en notarissen werken erin samen en trekken allemaal de portemonnee. De gemeente Alkmaar heeft hiervoor in 2009 een ton beschikbaar gesteld.

Afspraak is dat de woning gegarandeerd aangekocht wordt door een bij de stichting aangesloten woningcorporatie, indien bij oplevering van de nieuwbouwwoning de bestaande woning nog niet verkocht is. In die tussentijd wordt de woning op de 'vrije' markt aangeboden. De regeling gold voor de nieuwbouwprojecten Bolwerk, Paardenmarkt, Havenmeester (Schelphoek) en Hooftstraat.

Er zijn negen kopers van een nieuwbouwwoning die gebruik hebben gemaakt van de garantieregeling. Hiervan zijn vijf woningen in de tussenliggende periode verkocht, is één woning opgekocht door een corporatie en loopt bij een andere woning het aankooptraject door een corporatie. De twee resterende woningen zijn nog in de verkoop. Afhankelijk hoe de verkoop verloopt van de nog niet verkochte bestaande woningen is er nog budget beschikbaar voor een enkel aantal inruilwoningen.

De jaarrekening voor 2011 moet nog worden opgesteld. Pas daarna kan worden bepaald hoeveel geld er exact nog beschikbaar is. Op dit moment wordt bekeken hoe een vervolg aan de Stichting kan worden gegeven. Over de invulling van de regels en projecten wordt op dit moment nog gesproken, meldt de gemeente.

Een van de wijken die in aanmerking zou kunnen komen is de splinternieuwe Spieghelbuurt aan het park Oosterhout. De officiële verkoop is zaterdag tussen 11 en 13 uur in paviljoen d'Oosterhout. Ook Vroonermeer-Noord is een kandidaat. De verkoop daarvan begint eind dit jaar. Alkmaar is niet de enige gemeente die zo'n regeling heeft om de doorstroming te stimuleren. Uniek aan de regeling in Alkmaar is dat de lokale partijen die samen tot stand hebben gebracht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.