Riviercruises leveren Noord-Holland miljoenen op

Riviercruises

Roel van Leeuwen
Amsterdam

De riviercruisevaart levert Noord-Holland jaarlijks bijna 50 miljoen euro aan inkomsten op. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Amsterdam Cruise Port. Steeds meer riviercruiseschepen doen Noord-Holland aan, in Amsterdam alleen al 1500. Een record.

,,Het is een ideale manier je voort te bewegen tijdens je vakantie. Je hebt altijd je hotel bij je’’, zegt Marco van Ingen van AMA Waterways, één van de grote rederijen die met riviercruiseschepen de Europese waterwegen bevaren.

Het mag dan crisistijd zijn, cruises – en zeker riviercruises – zijn populairder dan ooit.

Rederijen als AMA Waterways en concurrent Viking River Cruises breiden hun vloot dan ook gestaag uit met steeds grotere schepen. Schepen hadden een standaardlengte van 90 tot 110 meter, maar de rederijen bouwen nu schepen met een lengte van 135 meter. ,,Wij nemen volgend jaar twee nieuwe schepen van 135 meter in gebruik’’, zegt Van Ingen. Viking River Cruises nam onlangs zelfs tien schepen tegelijk in gebruik.

Amsterdam is een populaire bestemming voor de riviercruises. Vorig jaar deden 1382 riviercruiseschepen de haven van Amsterdam aan, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

Maar in Noord-Holland profiteert niet alleen Amsterdam van de groei, weet Liesbeth Schepers van de Stichting Amsterdam Cruise Port die ook de andere steden in Noord-Holland onder de aandacht van touroperators en de (veelal in het Zwitserse Basel gevestigde) rederijen probeert te brengen. Hoorn, Enkhuizen, Zaanstad en Alkmaar zijn eveneens populaire bestemmingen. Daarnaast doen riviercruiseschepen ook Den Helder, Medemblik en Haarlem aan.

Op de schepen van 135 meter is plaats voor circa 190 personen, die genieten van de luxe aan boord: goede restaurants, ruime kamers en entertainment. Schepers: ,,Wat mensen prettig vinden is dat bij de prijs vaak excursies en maaltijden zijn inbegrepen. Je hoeft je koffer bovendien maar één keer uit te pakken en je ziet heel veel verschillende plekken.’’ De cruises zijn volgens haar vooral populair bij Amerikanen en Duitsers. Ook varen steeds meer Australiërs en Japanners mee.

Veel cruiseschepen varen via Amsterdam in de richting van Boedapest of Praag. Als het aan Schepers ligt, blijven de schepen langer in Noord-Holland. ,,Het zou mooi zijn als ze drie à vier dagen blijven en dan naar Duitsland of België varen.’’

Uit een bestedingsonderzoek is gebleken dat de gemiddelde cruisebezoekers per dag 54,88 euro uitgeeft. Het meeste geld wordt besteed aan eten en drinken en winkelen. ,,Het beeld dat passagiers van riviercruiseschepen op de wal niets uitgeven, klopt dus niet’’, aldus Van Ingen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.