Grandeur en luxe langs duinrand (14 km)

Grandeur en luxe aan de duinrand bij Santpoort-Noord. Een wandeling door bebost duingebied, waar vroeger rijke kooplieden uit Amsterdam hun buitenverblijf hadden. Tot 1895 waren hier twee landgoederen, die zijn samengevoegd tot Duin en Kruidberg.

Aangekomen op de parkeerplaats bij station Santpoort-Noord loop je richting het station. Aan je linkerhand is een voetgangerstunnel die onder het spoor doorloopt. Wanneer je met de trein uit de richting Uitgeest aankomt op station Santpoort-Noord, loop je over het perron en houd je rechts aan. Het voetpad rechts voorbij de wachtruimte brengt je bij manage Kennemergaarde. Sla hier gelijk linksaf en loop rechtdoor over de geasfalteerde laan.

Sterrebos

Vrijwel direct passeer je het eerste luxe buitenverblijf: Landhuis Kennemergaarde. De steenrijke politicus/koloniaal Cremer liet dit 1912 voor zijn zoon bouwen. Een statige beukenlaan volgt de lijn van het landhuis en als je midden op het kruispunt staat, kun je goed waarnemen dat er ooit acht lanen naar ditzelfde punt hebben gelopen. De oorspronkelijke naam van dit punt was dan ook het Sterrebos. Helaas is later een doorgaande weg over twee van de lanen aangelegd, maar het is een interessant feitje om in het achterhoofd te houden.

Aan het einde van de laan steek je over en ga je linksaf het voetpad langs de Duin en Kruidbergerweg op. Bij nummer 74, schuin tegenover de Hoeve Duin en Kruidberg, sla je rechtsaf. Je staat nu pal voor de ingang Duin en Kruidberg. Loop tussen de stenen toegangszuilen door en blijf het brede pad volgen. Bij de bankjes aan de linkerkant is een soort viersprong: laat je niet van de wijs brengen en ga hier gewoon rechtdoor.

Strand

Volg het pad totdat het verandert in een klinkerweg. Hier zie je als het goed is het bordje Zeeweg: dit brede schelpenpad sla je dan ook in. Volg de Zeeweg tot aan het einde en ga rechtdoor het duin over naar de zee. Sla rechtsaf. Banjer lekker een kilometertje over het strand en sla vervolgens een paadje linksaf in naar de vogelkijkhut, die een mooi uitzicht over het Duinmeer biedt.

Als je uitgetuurd bent, loop je nog een kilometer en ga je op de driesprong linksaf. De volgende driesprong sla je rechtsaf en volg Uitgang ’Duin en Kruidberg’. Ga rechtsaf de klinkerweg op. Bij het bord ’Uitgang Midden Herenduinen’ sla je linksaf en bij de driesprong ga je rechtsaf omhoog en houd je goed links aan.

Je loopt nu langs de rand van het duingebied. Als je tussen de bomen doorkijkt, zie je in de weilanden een manege met een woonhuis waarvan het voorste gedeelte wit geschilderd is. Dit huis is nog een overblijfsel van de oorspronkelijke hofstede van Landgoed Kruidberg, dat in 1862 eigendom werd van Prins Willem III toen hij het kocht. Een stukje verderop passeer je het herenhuis Duin en Kruidberg met een levendige tuin ingericht naar de toenmalig populaire Engelse landschapsarchitectuur. Als je vanaf dit punt rechts aanhoudt, kom je uit op de parkeerplaats. Vanaf hier is het voor de treinreizigers nog maar een klein stukje wandelen naar het station.

Mariska Doesburg

Lengte wandeling: 14 km.

Begin/eindpunt: NS-station Santpoort-Noord.

Per openbaar vervoer: de route start op het NS-station Santpoort-Noord.

Per auto: neem vanaf de A208 afslag Santpoort. Rij richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand.

Horeca: Hoeve Duin en Kruidberg (in de zomermaanden en bij mooi weer), manege Kennemergaarde en Brasserie Denk in landhuis Duin en Kruidberg.

Honden: niet toegestaan.

Toegang: gratis toegankelijk.

Website: www.natuurmonumenten.nl .

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.