Zwemmers trotseren golven in Gouwzee voor Huis aan het Water

Foto Ella Tilgenkamp Fotografie

Door Suzanne Jekel
Monnickendam

Mazzel met het weer hadden ze zeker. De zwemmers die zaterdag de Gouwzee trotseerden voor ’Zwem voor het Leven’ konden maar niet geloven hoe hard het zonnetje scheen. Toch waren ze vooral blij met de opbrengst van de sponsordag: zeker 23.000 euro.

Om 12 uur precies geeft Luzette Wagenaar-Kroon, burgemeester van Waterland, het startsein. Gillend springen de deelnemers het water in; ze beginnen aan een estafette van twaalf uur achter elkaar zwemmen. Ieder team bestaat uit zo’n twaalf zwemmers die elkaar om de zoveel tijd aflossen.

Bij Bears4Life uit Marken zwemmen ze allemaal een kwartiertje. Albert van Veen doet zijn zwembrilletje nog even goed en stapt halverwege de middag het water in. Hij heeft er zin in. De Marker lost André Schipper af, die een glimmend ontbloot bovenlijf heeft van de druppels water die in het zonlicht reflecteren.

,,De eerste vijftien minuten vielen mee”, zegt hij. ,,Het rondje is 250 meter en we doen er allemaal twee of drie, afhankelijk van hoe snel we zwemmen. In het begin is het zwaarder, want daar zijn aardig wat golven.’’

Makrelen

Andrés zus Ellen staat met een aantal blaadjes in haar handen: daarop houdt ze bij hoeveel Bears4Life heeft opgehaald. Elk team laat zich sponsoren om zo geld in te zamelen voor Huis aan het Water, een inloophuis in Katwoude voor iedereen die te maken heeft met kanker.

’s Avonds is de sfeer nog steeds goed op het terrein op het Hemmeland. Bandjes wisselen elkaar al de hele dag af, er worden poffertjes gebakken, makrelen gerookt en Waterlandse biertjes geschonken. Wie niet beter weet, zou denken dat hij op een kleinschalig festival terecht is gekomen.

Iets na elven wordt de dag vroegtijdig afgesloten: het zwemmen in het donker is toch wel erg . Het licht dat er wel is, komt van een vlonder op het water. Daar branden tientallen kaarsjes om overleden vrienden en familieleden te herdenken. ,,Een prachtig gezicht’’, volgens organisator Karin Hoogeveen. Zij kan niet wachten tot volgend jaar: ,,Dan organiseren we het zeker weer.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.