Zorgen om privacy kentekenparkeren Hoorn
Een uitspraak in Den Bosch waarbij de rechter een parkeerbedrijf verplichtte om klantgegevens af te staan aan de Belastingdienst, heeft mogelijk ook gevolgen voor Hoorn. Daar wordt het kentekenparkeren op 10 september ingevoerd.
De rechterlijke uitspraak deed de alarmbellen afgaan bij met name de lokale politieke partij Hoorns Belang. Die partij maakt zich zorgen over de privacy van de parkeerders in Hoorn. Privacy was al een item toen de invoering van het nieuwe parkeersysteem vorig jaar in de gemeenteraad werd besproken. Toen zegde wethouder Michiel Pijl toe dat er geen gegevens van gebruikers verstrekt zouden worden aan derden.
Die belofte werd echter gedaan vóórdat het gerechtshof in Den Bosch vorige week een opvallende uitspraak deed. Wat was er aan de hand? Het parkeerbedrijf SMS Parking laat klanten met hun telefoon parkeergeld betalen. SMS Parking weigerde gegevens van klanten te delen met de Belastingdienst. Die daagde het bedrijf voor de rechter; en met succes.
Het hof oordeelde dat de overdracht van de gegevens weliswaar botst met de privacy van gebruikers, maar dat ’het algemeen belang’ van fraudebestrijding zwaarder weegt. De Belastingdienst ziet de digitalisering van de parkeerbetalingen als een handige nieuwe bron van informatie. Het gaat de Belastingdienst met name om de controle van leaserijders: rijden zij meer privékilometers met hun leaseauto dan ze opgeven?
De vraag is nu of de toezegging van wethouder Pijl achterhaald is. Want, zo stelt Hoorns Belang in collegevragen over dit onderwerp: ’Bij het kentekenparkeren moet de gebruiker, ook de eerzame burger, verplicht zijn voetsporen nalaten in een database’. Maar wat gebeurt er vervolgens met die ’voetsporen’?
Hoorn besloot vorig jaar dat het deze zomer overstapt op kentekenparkeren. Want: efficiënter, prettiger voor gebruikers en goedkoper qua handhaving. Hoorn investeerde een half miljoen euro in het nieuwe systeem.