Werkstraf voor heling boot in Westknollendam

Joost Verhagen
Alkmaar/Westknollendam

De 45-jarige Amsterdammer Daniël J. is door politierechter Hazeu in Alkmaar veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur omdat hij een gestolen sloep kocht van ene 'Mark'. Diezelfde Mark sloeg ook een ruime hoeveelheid benodigdheden op bij Daniël J. op het terrein die nodig zijn om een hennepkwekerij te starten , maar hiervoor werd de Amsterdammer vrijgesproken.

De sloep in kwestie werd op 19 april gestolen in Vijfhuizen. Daniël J. werd op die dag door Mark gebeld over de sloep. Er zou flink wat aan moeten gebeuren, maar Daniël J. zou op termijn wellicht geïnteresseerd zijn om de boot over te nemen. Maar hier was J. naar eigen zeggen nog niet aan toe gekomen. ,,De politie was me voor en toen bleek dat er iets mis was met de boot’’, aldus de verdachte.

Volgens de politie had J. in eerste instantie meteen al gezegd dat de boot van hem was en dat hij hem had gekocht. Na aanhouding beriep de Amsterdammer zich op zijn zwijgrecht. Officier Oudendijk was van mening dat Daniël J. die als beroep boten onderhoudt, had moeten weten dat er iets mis zou kunnen zijn met de boot. Volgens haar heeft hij wellicht niet opzettelijk een gestolen boot gekocht, maar had hij wel beter onderzoek moeten doen. Ze eiste daarom een werkstraf van 50 uur.

Advocaat Hendriksen vond niet dat zijn cliënt iets te verwijten viel, omdat hij in feite alleen voor de opslag van de sloep zorgde en hem nog niet had gekocht. ,,Als ik een garagebox huur om aan een auto te klussen, dan is de garagehouder ook niet strafbaar als de auto gestolen zou zijn’’, aldus de raadsman. Maar de politierechter ging uit van de verklaring die Daniël J. in eerste instantie tegen de politie aflegde. Hij verklaarde ter plekke wel dat hij de boot had gekocht en dus heeft hij zich volgens de politierechter schuldig gemaakt aan heling. De Amsterdammer overweegt hoger beroep.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.