Busreiziger pikt bezuiniging

Verslaggeving
alkmaar

Hoeveel kun je schrappen in het Noord-Hollandse bussennetwerk? Die vraag dringt zich op, nu de laatste grote bezuiniging maar tot weinig reacties leidt.

Per 11 december heeft Connexxion noodgedwongen veel ritten laten vervallen in Noord-Holland Noord en Haarlem/IJmond. Omdat de volledige provinciale bijdrage verviel, moest 10,2 miljoen uit de jaarbegroting van 45,9 miljoen worden gehaald. Reizigersvereniging Rover waarschuwde voor de ’schrikbarende gevolgen van de kaalslag’.

Toch is er sinds 11 december bepaald geen storm van protest opgegaan. ,,Er zijn vrij weinig reacties binnengekomen. Het valt ons heel erg mee, want er is toch heel wat gewijzigd", zegt een woordvoerster van Connexxion. Ook bij reizigersplatform Rover NH en reizigersraad ROCOV-NH werd niet veel geklaagd.

De provincie ziet dit als een teken dat het gelukt is om de bezuinigingen zo zorgvuldig mogelijk in te vullen. Er werden voornamelijk ’onrendabele’ ritten geschrapt. Bussen waarin, zoals vervoersgedeputeerde Elisabeth Post zei, gemiddeld soms maar één passagier in zat. Reizigersraad ROCOV-NH denkt ook goed werk te hebben verricht. ,,We hebben ons de blaren op de tong gepraat over de praktische invulling van de bezuiniging", zegt secretaris Ludolf Maat.

De klachten die er wel waren, gingen vooral over de routes Heerhugowaard-Alkmaar en Egmond-Castricum. Daar rijden nu minder bussen per uur. Ook signaleerde Rocov-NH een probleem op de bus van Hoorn naar Alkmaar. ,,In het weekeinde is de officiële overstaptijd daar min één minuut. Nu wachten de chauffeurs even langer, en het schijnt dat het goed gaat."

Tenzij het rijk met snode plannen komt, hoeft er niet verder te worden bezuinigd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.