Plan voor Oostzaans gezondheidscentrum

Vanda de Haanv.de.haan@hollandmediacombinatie.nl
Oostzaan

Oostzaanse fysiotherapeuten, huisartsen en andere zorgverleners zijn van plan om een gezondheidscentrum te bouwen naast verzorgingshuis De Lishof aan de Lisweg. Zij zitten nu in sociaal medisch centrum De Kolk, waar te weinig ruimte is.

Zo moest begin dit jaar Centrum Jong verhuizen van De Kolk naar twee van de drie destijds lege noodlokalen bij basisschool De Rietkraag aan de Rietschoot. Daardoor ontstond meer ruimte in het sociaal medisch centrum, waar de aanwezige huisartsen nu gebruik van maken. Dat was volgens het college nodig, omdat artsen het tegenwoordig drukker hebben. Enkele zorgtaken zijn namelijk vanuit het rijk overgeheveld naar de gemeente.

Omwonenden van De Rietkraag waren het niet eens met de verhuizing van Centrum Jong, waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren tot 23 jaar terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Zij claimden dat de gemeente de noodlokalen zou slopen als deze niet meer worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Niet baten

Het mocht niet baten. De gemeenteraad stemde in met het collegeplan om Centrum Jong te huisvesten in de noodlokalen. Zij plaatste wel één kanttekening: het college moest onderzoeken of er een betere plek in het dorp was voor Centrum Jong.

Dat onderzoek is inmiddels gedaan. Het college heeft meerdere gemeentegebouwen bekeken. Het blijkt dat weinig panden voldoen voor Centrum Jong, dat minimaal 95 vierkante meter tot maximaal 125 vierkante meter tot zijn beschikking moet hebben.

Schoolwoningen

Daardoor vallen een paar gebouwen af, zoals de schoolwoningen van basisschool De Kweekvijver. Een van die woningen voldoet niet aan de eisen. Het samenvoegen van de panden kan, maar dan zou slechts een klein deel van de totale ruimte in beslag worden genomen.

En, aldus het college, de kosten daarvoor bedragen ongeveer 50.000 euro. Geld dat de gemeente moet investeren, terwijl zij eigenlijk van plan was om de woningen te verkopen voor zo’n 300.000 euro om de nieuwbouw van de Noorderschool te financieren.

Uiteindelijk biedt het college drie mogelijke locaties voor Centrum Jong. Zo kan een deel van het gemeentehuis worden gebruikt. Het grote probleem: dan moet daar eerst ruimte voor vrijkomen. Een andere optie is om Centrum Jong permanent te laten blijven in de noodlokalen.

De derde mogelijkheid is om het centrum te huisvesten in het nog te bouwen gezondheidscentrum naast De Lishof, dat genoeg plaats moet bieden aan alle huurders van De Kolk en Centrum Jong. Het college is voor de laatstgenoemde optie. „Waar mogelijk speelt de gemeente een actieve rol om dit plan van de grond te krijgen”, schrijft het college aan de raadsleden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.