Ammoniaklekkage in Zwaagdijk-Oost [update]

© Foto: DNP.NU/Fabian Zee

Zwaagdijk-Oost

Door een lekkage bij opslagbedrijf Koelhuis WFO in Zwaagdijk-Oost is zaterdagochtend omstreeks 10.15 uur ammoniak vrijgekomen.

De hulpdiensten zijn in groten getale aanwezig. De brandweer heeft het ammoniaklek rond 14.15 uur gedicht en gaat gecontroleerd ventileren. De omgeving kan ammoniak ruiken, maar de concentratie is ongevaarlijk, aldus Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Ramen en deuren in de omgeving rondom het lek mogen weer open.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het bleek te gaan om een gebrekkige pakking, bij een aansluiting die volgens Veiligheidsregiovoorlichter Berry Bruinenberg nog niet zo lang geleden periodiek onderhoud had gehad en vrijdag nog was gecontroleerd. ,,Het heeft wel behoorlijk gelekt, en al geruime tijd. Werknemers die in het pand waren zijn er direct weggegaan en hebben melding gemaakt van het lek.’’

Er was maximaal 8.000 liter ammoniak opgeslagen in de leiding. Ammoniak wordt gebruikt als koelmiddel. De brandweer was rond 16.00 uur nog bezig met het ventileren van de ruimte waar het lek had gezeten. Op de begane grond was de concentratie niet meer schadelijk, maar op de eerste verdieping nog wel.

Niemand heeft door de ammoniaklekkage gezondheidsproblemen opgelopen.

Verder heeft Rijkswaterstaat vanwege de ammoniaklucht de N240 tussen Hoogkarspel en de weg Zwaagdijk afgesloten. Het gaat om de zogeheten Markerwaardweg.

Het Koelhuis is gevestigd in een deel van de vroegere groenten- en fruitveiling West Friesland Oost. In het complex van 16.000 vierkante meter worden bloembollen (lelies en tulpen) en bloemen, groenten (bloemkool en spitskool) en fruit (appels en peren) bewaard in koelcellen en in cellen met een ultralaag zuurstof- en hoog kooldioxidegehalte (ULO).

Foto’s: DNP.NU/Fabian Zee

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen