Koeien- en geitenmelk uit de tap in Assendelft

Jan en Myrna de Wit van de White Ranch houden crowdfundactie voor dubbele tap.

Jan en Myrna de Wit van de White Ranch houden crowdfundactie voor dubbele tap.© Foto Ella Tilgenkamp

Steven Musch
Assendelft

Op de White Ranch, op de grens tussen Assendelft en Heemskerk, staat boer Jan de Wit in een weiland vol met melkgeiten. De dieren hebben gigantische uiers. Een van de geiten komt op De Wit afgelopen en geeft hem een kopje. ,,Dit is de knuffelgeit”, zegt hij.

Een andere geit knabbelt aan zijn broek. ,,Zij wil gedekt worden. Eigenlijk is het de tijd er nog niet voor, maar omdat het herfstig weer is, raken ze in de war.”

In een achterliggend weiland staan tientallen koeien te grazen. De Wit heeft er zestig, en zeventig geiten. Hij runt de White Ranch samen met zijn vrouw Myrna, maar zijn ouders helpen ook nog altijd mee: vader Joop en moeder Tiny.

Ze maken melk, kaas, kwark en andere zuivelproducten. Een deel van de melk gaat naar Campina, maar ze verkopen ook veel rauwe melk, oftewel niet bewerkt. Tussen 18:00 en 19:00 uur kunnen klanten langskomen om een fles te kopen. Meestal komen ze uit de buurt, maar soms zelfs uit Amsterdam.

Het stel hoopt in oktober de eerste dubbele melktap in Nederland aan te schaffen. Dat wil zeggen een tap waar zowel rauwe koeien- als geitenmelk uit getapt kan worden. ,,Mensen mogen straks zelf melk tappen en kunnen hier in principe 24 uur per dag terecht.”

Om de melktap te kunnen financieren is de familie De Wit een crowdfundingsactie begonnen. Zelf betalen ze een deel, maar het is nauwelijks rendabel om de machine aan te schaffen. Als onderdeel van de actie organiseert de familie komende zondag een fietspuzzeltocht en later een kindermiddag met Oudhollandse spelletjes en een ‘boerenslootjes-run’. ,,Ik hoop dat het lukt”, zegt De Wit. ,,Wij zijn vaak druk en het is fijn als mensen gewoon zelf kunnen tappen. Rauwe melk is veel lekkerder dan de melk uit de supermarkt. Vroeger dronk iedereen het zo.”

De nieuwe tap hoort bij een groter plan voor de verbouwing van de boerderij. Zo is De Wit bezig met de bouw van een winkeltje, waar klanten zuivelproducten kunnen kopen. Ook moet er een soort van zithoek komen, waar mensen met uitzicht op het weiland, wat kunnen drinken.

Nu al doet de familie naast het dagelijkse werk op de boerderij, nog veel meer. De White Ranch is namelijk ook een zorgboerderij, met een kas waar groenten worden geteeld voor de Voedselbank. Drie keer in de week haalt het stel met een busje mensen op, onder wie dementerenden en psychiatrische patiënten. ,,Die helpen een handje op de boerderij. Zij vinden dat heerlijk en de mantelzorger wordt ontlast. Voor ons is het dankbaar werk.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.