Vreeman onthult gedenksteen voor Februaristaking

Het Totenkopregiment van de Waffen-SS onderweg van Amersfoort naar Amsterdam om de Februaristaking neer te slaan.© Archieffoto GPD/Familiealbum

Van onze verslaggever
Zaandam

Burgemeester Ruud Vreeman onthult vrijdagochtend op de Harenmakersstraat in Zaandam een gedenksteen ter herinnering aan de mannen die begin 1941 Zaankanters opriepen mee te doen aan de Februaristaking.

De woning op Harenmakersstraat 17 speelde een belangrijke rol in de Februaristaking, het grote protest tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de zolder van die woning stencilden leden van de destijds illegale Communistische Partij oproepen om het werk neer te leggen. De oproep werd massaal opgevolgd.

Stencilwerk

Het stencilwerk op de zolder was niet zonder risico, beschreef de Zaanse publicist Erik Schaap in zijn eerder dit jaar verschenen boek over de Zaanse Februaristaking: ’Samen met een andere lokale communist, Piet van Breemen, jaagde Cees Prins daar op zolder in hoog tempo vellen papier door het stencilapparaat. Dat was niet zonder gevaar. Harenmakersstraat 17 was gehorig en de regelmatige ’klik’ van de stencilmachine klonk atypisch voor deze woonomgeving’.

De gedenksteen die Vreeman deze week onthult is er mede dankzij Schaap gekomen. Hij memoreerde bij de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking in Zaandam dat een monument voor de stencilactie nog ontbrak. Vreeman op zijn beurt stond in 2001 aan de wieg van de jaarlijkse Zaanse herdenking van de Februaristaking.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.