Studiebollen gaan Noord-Hollandse plastic soep te lijf

Johan Moes
Purmerend

Welke briljante student maakt een einde aan de Noord-Hollandse bijdrage aan de plastic soep? Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier schrijft een prijsvraag uit onder studiebollen die dé methode bedenken om te voorkomen dat er jaarlijks duizenden kilo’s plastic uit deze provincie in de wereldzeeën terechtkomen. Het beste idee wordt beloond met twee jaar collegegeld.

Plastic tasjes, flesjes en patatbakjes. En nog heel veel ander plastic afval belandt dagelijks in de sloten en vaarten in Noord-Holland. Volgens een globale schatting van HHNK gaat het om 80 tot 130 kuub per jaar.

Uiteindelijk komt al die troep terecht bij de gemalen die ons water wegpompen naar het IJssel- en Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee. Door middel van roosters wordt het groffe afval, zoals emmers en kratten, tegengehouden. Het fijnere afval, 50 tot 100 kuub, stroomt verder door naar de baaien van de grote oceanen waar zich de plastic soep manifesteert.

,,De Noord-Hollandse bijdrage daaraan is relatief klein’’, zegt dijkgraaf Luc Kohsiek van HHNK. ,,Maar we zien het toch als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om die bijdrage te beperken. Een systeem dat structureel ook het kleinere plastic afval tegenhoudt, bestaat op dit moment niet. Vanaf maandag vragen we studenten ons te helpen bij de ontwikkeling van zo’n systeem dat hier, maar hopelijk ook elders in Nederland en zelfs internationaal kan worden toegepast.’’

Alle informatie over de prijsvraag is vanaf maandagmiddag te vinden op www.veiligschoonvoldoende.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.