Kort verzuim jaagt bedrijven op kosten

© HSPublicity

Kort verzuim wordt onderschat en kost daardoor handenvol geld, oplopend tot honderden euro’s per dag per werknemer.

Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan een miljoen werknemers door HR-dienstverlener 365/ArboNed. Verzuimexpert Rob Hoedeman: „Kort verzuim, van een tot zeven dagen, vertegenwoordigt driekwart van de meldingen. Werkgevers onderschatten deze aantallen. Ook miskennen ze dat het een signaal is.”

Het probleem van kortdurend verzuim zit in de herhaling. Hoedeman: „Uit ons onderzoek blijkt dat van mensen die drie keer per jaar kortdurend verzuimen, de helft ergens in de komende vier jaar langer dan zes weken uitgeschakeld is.”

Dit problematische verzuim komt vaak voor. Uit cijfers van 365/Arboned blijkt dat maar liefst 8,9 procent van de genoemde miljoen werknemers zich jaarlijks drie keer of vaker ziek meldt. Dit is 20,4 procent van de werknemers die zich een of meerdere keren per jaar ziek melden. Drie tot vier keer per jaar kort verzuimen is een kritieke grens, waarschuwt hij. „Daarna moet je als werkgever op onderzoek uit.”

De kosten zijn hoog, legt Hoedeman uit: „Werkgevers in Nederland zijn gemiddeld 15 procent van de verzuimkosten kwijt aan kort verzuim. Het kost zo’n 250 euro per verzuimdag om zieke mensen te vervangen of andere oplossingen te vinden.”

De werknemers die verzuimen, zijn in te delen in twee groepen, legt hij uit: „Bij de ene groep spelen dingen op het werk, zoals werkdruk en organisatorische problemen. De andere groep heeft last van psychische problemen of het verzuim heeft een medische oorzaak. Dan is het frequent verzuim nog vaker een voorbode van langdurig verzuim.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.