Vissterfte in Koogerpark

Hier lag het eerder deze week vol dode vis. Foto Holland Media Combinatie

Hier lag het eerder deze week vol dode vis. Foto Holland Media Combinatie

Willemien Schenkeveld
Koog aan de Zaan

De gemeente heeft honderden dode vissen uit de sloot bij het Koogerpark gehaald. Waarschijnlijk is de oorzaak van hun dood een verkeerd verlopen riooloverstort.

Bij de steiger dreven deze week vele dode visjes en vissen. De gemeente heeft ze woensdag eruit gevist. ,,Kliko’s vol’’, zegt een buurtbewoonster. De afgelopen dagen hing er volgens omwonenden een rioollucht. ,,Ik denk dat vissen door zuurstoftekort zijn doodgegaan’’, zegt een man.

De gemeente was gisteren nog bezig om de oorzaak te onderzoeken. ,,We vermoeden dat de oorzaak een riooloverstort is, omdat het de afgelopen dagen zo hard heeft geregend. Maar we zijn het nog aan het onderzoeken. Op zich is het goed om bij zware regenval overtollig af te voeren om te voeren dat het water in de huizen omhoog komt. Maar áls het een riooloverstort is, is er iets mis gegaan. Het zou schoon water moeten zijn, je hoort daar geen dode vissen van te krijgen’’, aldus een gemeentevoorlichter gisteren.

De vissterfte heeft niet te maken met botulisme. Dat heerste eerder deze zomer wel in het oppervlaktewater bij het Koogerpark. Een paar eenden gingen eraan dood. Ook hingen er een tijd lang waarschuwingen om honden niet uit het water te laten drinken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.