Wandelparadijs met pannenkoek (3,6 of 6,8 km)

Kale loofbomen, wandelpad met antisliptegels, druk kwekkende dames, een plukje joggers en prachtig winterweer: zonnig, windstil, zes graden. Het parkeerterrein bij uitspanning De Oase is goed gevuld op deze doordeweekse dag. In het weekeinde is de ingang helemaal niet te missen. Al bij het krieken van de dag tref je hier veel hardlopers.

Hier wandelen is fascinerend. Nee, zelfs een voorrecht om te mogen lopen in een Natuurmonument (sinds 1990). Dit is zonder twijfel één van onze mooiste natuurgebieden. In het 3400 hectare metende natuurgebied ten zuiden van Zandvoort heb je een goede kans uren te wandelen zonder een mens tegen te komen.

Ik wandel in het stilste gebied van de Randstad. Totale stilte bestaat natuurlijk niet meer in de Randstad, maar wie de oren toch wat rust wil geven, kan het beste naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar komen stiltezoekers nog het best aan hun trekken, zo bleek in 2002 uit onderzoek voor de Stichting Natuur en Milieu.

Bij de ingang van het duingebied kom je langs de Oranjekom: een diepliggende zoetwaterplas, die ’s winters niet bevriest dankzij de stroming vanuit de kanalen naar de plas. Het is ook de reden dat je hier veel watervogels treft. Dit is bijvoorbeeld dé plek om de ijsvogel te bewonderen. (Rechtdoor na de ingang is er na zo’n 300 meter aan je rechterhand een vogelkijkplaats vanwaar een goed uitzicht is over de hele kom en één kilometer verderop staat een observatiehut.)

Een uitgestrekt terrein met eikenbossen, duingraslanden en zandverstuivingen. Na elke bocht van het wandelpad krijg ik een nieuw uitzicht voorgeschoteld, een andere blik op de natuur. Er groeien op de jonge, kalkrijke duinen nogal wat zeldzame planten. Ook huizen hier tientallen vogelsoorten.

Sinds 1853 wordt in dit gebied water gewonnen, maar dat komt vanaf 1957 wel eerst uit de Rijn. In twee maanden tijd stroomt het met natuurlijk grondwater vermengde water naar de Oranjekom, waarna er in het aangrenzende zuiveringsbedrijf drinkwater van wordt gemaakt (180 miljoen liter per dag).

De eenvoudig te volgen route (gele paaltjes) geeft echt alle gelegenheid flora en fauna goed te bestuderen; onderweg zijn talrijke zitbankjes geplaatst. Opvallend is de scheve vorm van de bomen vanwege de overheersende westenwind. De westzijde van de bomen is bruin: de zoute zeewind doet zijn werk.

Na een kwartiertje verschijnen ineens twee damherten ten tonele, twee donkerbruine bokken. Met een ferme sprong verdwijnen ze na een paar seconden helaas alweer in het struikgewas. Later heb ik nog twee ontmoetingen met vertegenwoordigers van het dierenrijk: drie grazende reeën in het struikgewas, eentje ligt in het gras. Ik waan me even terug in Tanzania waar ik van de zomer duizenden gazellen en antilopen heb gezien. Deze vier kijken niet op of om als ze ineens pijlsnel wegspringen. De derde ontmoeting is met een solitaire hert. Ik hoor mezelf ineens tegen het dier praten. Als ik even later opkijk van mijn notieblokje is hij verdwenen. Gek, ik voel me in de steek gelaten.

De wandeling is alweer om. Ik heb spijt dat ik niet heb gekozen voor de route van 6,8 kilometer; doe ik een andere keer. In De Oase smaakt de calorierijke ’winterpannenkoek’ met spek, kaas, ui, champignons, prei en ragout prima; het bord kan zo de servieskast in.

René Torley Duwel

Begin- en eindpunt: Oase, Vogelenzangseweg, Vogelenzang. Ook starten bij de andere drie ingangen

Lengte wandeling: 3,6 kilometer (variant 6,8 km)

Markering: gele paaltjes

Bereikbaar: Vanuit Haarlem/Heemstede borden Zandvoort volgen, 300 meter na station Heemstede-Aerdenhout linksaf richting Vogelenzang. Ingang na twee kilometer aan rechterkant (halte Waterleiding)

Bus: Vanaf stations Haarlem/Heemstede-Aerdenhout bus 90 (Den Haag) halte Waterleiding-Oase

Gelopen: 55 minuten

Honden: niet toegestaan

Rolstoelen: ongeschikt, ook voor kinderwagens

Horeca: De Oase (alle dagen geopend, 10-19.30 uur)

Toegang: dagkaart à één euro

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.