’Unieke’ radio met daders en slachtoffers

José Pietens
Heerhugowaard

Inwoners van Heerhugowaard en de Zaanstreek kunnen vanaf 1 februari via de lokale omroep luisteren naar ’The Prison Show’.

In dit wekelijkse radioprogramma krijgen alle betrokkenen bij het proces van delict, straf, herstel en terugkeer een stem. Het gaat om slachtoffers, daders, achterblijvers, professionals en vrijwilligers. Uniek voor Nederland, zegt Frans Douw van stichting Herstel en Terugkeer. De voormalige gevangenisdirecteur van Heerhugowaard deed het idee op in Texas, waar hij geregeld als gast meewerkt aan het sinds 1980 lopende radioprogramma ’The Prison Show’. In Nederland gaat hij de uitzendingen maken met de Zaanse ondernemer Jemuel Lampe en Edwin Kleiss van Zaanradio.

De initiatiefnemers willen onder meer inzicht geven in de wereld van daders om stigmatisering tegen te gaan en de dialoog op gang te brengen. Gevangenen kunnen live inbellen. Het tijdstip van uitzending (12-13 uur) is daarop uitgekozen; tussen de middag zijn gevangenen op de afdeling waar de telefoonruimte is.

De makers verwachten dat de uitzendingen snel zullen uitbreiden naar twee uur én door meer lokale omroepen in Nederland zullen worden uitgezonden.

Regionaal 4-5: „’I want to break free’ draaien we niet”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.