Overvallen door nachtelijke brand in Torenflat Elepticon

Overvallen door nachtelijke brand in Torenflat Elepticon. Foto DNP.nu/Jelle Brandsma

Redacteur Zaanstreek
Zaandam

Dora Tak merkte ’s nachts dat ze moeite had met ademhalen en werd wakker. Ze zag alleen maar mist en rook een indringende brandlucht. Ze wekte haar man Han en toen ging alles razendsnel. Hun appartement op de twaalfde etage van de Torenflat Elepticon liep ernstige brandschade op.

De liftdeuren zwaaien open en de penetrante geur van brand en roet komt je tegemoet. De volledig afgebrande koelkast van de Tak’s ligt op hun balkon. ,,Daar is de brand vermoedelijk ontstaan, maar dat weten we nog niet zeker’’, vertelt Han. In hun zwartgeblakerde appartement is het een ravage.

Glasscherven, verschroeid antiek, beschadigde boeken en tijdschriften en een afgebrande keuken. De brand van woensdagnacht heeft vernietigend werk gedaan. Dora haalt een doekje over een boek en kijkt met ontzetting de woonkamer in. ,,Ik vind het nog het ergst dat ons antiek kapot is.’’ Tegelijkertijd relativeert ze de materiële schade. ,,We zijn er nog, dat is het belangrijkst.’’

Dora werd woensdagnacht rond kwart voor één ’s nachts wakker. ,,Ik had last van mijn keel en kon heel moeilijk slikken. Toen ik wakker werd, zag ik alleen maar mist. Ik rook een zeer sterke brandlucht en hoorde glas en andere spullen kapot springen. Toen heb ik Han meteen wakker gemaakt. We zijn via het balkon naar het trappenhuis gegaan. De gang was loeiheet, echt een sauna’’, vertelt ze aangeslagen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.