Tientjesactie voor tufstenen kapelletje Stroe

Martijn Gijsbertsen
stroe

’Een Tientje Tufsteen’. Zo luidt de naam van de actie om geld in te zamelen voor de (her)bouw van een tufstenen kapelletje op het Stroeër kerkhof.

Wie letterlijk een steentje aan het project van de Stichting Heidense Kapel wil bijdragen, kan een of meer tufstenen sponsoren.

Flora

Het tientjesinitiatief wordt zaterdag, zondag en maandag tijdens de Flora- en Visserijdagen in Den Oever gelanceerd.

,,Nu we sneller dan verwacht groen licht hebben gekregen van de autoriteiten (gemeente Hollands Kroon, red.) staan we voor de volgende uitdaging: fondsenwerving’’, zegt voorzitter Xandra van Rhee.

Voor realisatie van het godshuis, dat een stilteplek op de begraafplaats moet worden waar mensen een kaarsje kunnen branden, bidden, rusten of mediteren, is een bedrag van anderhalf tot twee ton nodig.

Gezaagd

,,Wat zo duur is, zijn de materialen. Tufsteen moet ergens uit een groeve worden gezaagd. De keuze is daarop gevallen, omdat het past in de traditie van Wieringer kerken en het ongelofelijk duurzaam is.’’

Naast de tientjesactie zullen diverse subsidiefondsen voor een bijdrage worden aangeschreven.

Ook zal het lokale bedrijfsleven worden benaderd voor sponsoring.

,,We gaan pas bouwen, wanneer we genoeg geld bijeen hebben én we zeker weten dat we het in één ruk kunnen afmaken. Het kerkhof moet geen bouwput worden, het is een plek waarmee je met respect en rust moet omgaan.’’

De stichting houdt 21 oktober vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst over de stand van zaken in de Michaëlskerk in Oosterland.

Nabestaanden

Omwonenden, nabestaanden van mensen die op het kerkhof liggen begraven en andere belangstellenden zijn welkom.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.