Zaanstad in 2040: Groen binnen de grenzen recreatief

Rob Swart
Zaanstad

Het Guisveld, Westzijderveld en het gebied rond Assendelft worden in de toekomst recreatief natuurgebied. Op de kaart van 2040 zijn de gebieden van kleur verschoten.

De gemeente heeft de rode draad van alle sessies over Zaanstad in 2040 samengevat in dertig pagina’s tekst, kaarten en tabellen. Er is op veel manieren gepraat over 2040. Dat begon in een rijdende winkel die in het najaar her en der in de stad en eindigde deze winter met conferenties in het Zaans Museum. Daar is bepaald wat de bedoeling is van Zaankanters met hun stad. Nu is het alleen nog een kwestie van doen.

In 2040 is Zaandam de stad van Zaanstad, met stadse uitlopers naar Koog aan de Zaan en Zaandijk. De kernen aan de noordkant behouden hun karakter en eigen identiteit. Het aanbod van woningen is diverser en er zijn woningsoorten gerealiseerd die er nu nog niet zijn. De stad is in 2040 compacter, omdat de restruimte is gebruikt om te wonen.

Zaanstad en Amsterdam zijn in 2040 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zaankanters zijn Zaans in de Metropool Amsterdam. Zij hebben dagelijks met Amsterdam te maken, het is onderdeel van hun leven. Ze werken er, gaan er naar school, ze gaan er winkelen of gaan er uit. Andersom is het ook zo, Zaanstad heeft Amsterdammers iets te bieden en Amsterdammers weten dat te vinden.

2040 komt vanzelf, maar Zaanstad belooft met het nemen van besluiten het toekomstbeeld van 2040 voor ogen te houden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.