Homohuwelijk

Zwart-Wit

De tienduizenden Fransen die in Parijs demonstreerden tegen het homohuwelijk kunnen het de linkse regering nog moeilijk maken. Een eerder wetsvoorstel werd in 2011 - onder Nicolas Sarkozy - nog verworpen. Maar intussen is de socialist Francois Hollande president en lijkt de publieke opinie wat te verschuiven. Met zijn voorstel komt Hollande een verkiezingsbelofte na.

Het wekt verbazing dat in het land van ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ het recht van homoseksuele stellen op een burgerlijk huwelijk zo omstreden is. Want ga maar na: in Europa hebben zelfs het overwegend rooms-katholieke België en Spanje het homohuwelijk ingevoerd. Daar staat tegenover dat wereldwijd maar twaalf landen een huwelijk tussen homo’s en lesbiennes toestaan.

In Frankrijk spitst de discussie zich toe op de vraag of homostellen ook kinderen mogen adopteren. Deskundigen stellen dat de jongste kinderen zich moeten kunnen voorstellen dat hun adoptievader en -moeder ook hun échte, biologische ouders zijn. Dat is met homoparen natuurlijk niet het geval. De vraag is dus welk belang prevaleert: het welzijn van het adoptiekind of de begrijpelijke kinderwens van homoseksuelen.

Als de gelijkheid van volwassenen, ongeacht hun geaardheid, beslissend is, dan mag homostellen het recht op adoptie niet ontzegd worden. Maar het welzijn van adoptiekinderen is een nog groter goed. Het grootbrengen van adoptiekinderen is per definitie een bijzonder moeilijke opgave. De kans op mislukking is altijd aanwezig, Adoptie door homoparen, hoe goed de bedoelingen ook zijn, maakt de kans op succes er misschien niet groter op.

Hugo Schneider

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.