Groot tekort aan politievrijwilligers in Zaanstad

Ivo Laan
Zaanstad

Er is bij de politie in Zaanstreek-Waterland een groot tekort aan politievrijwilligers. De twee politieteams zouden eigenlijk zo’n 25 vrijwilligers moeten hebben maar dat zijn er nu negen.

De vrijwilligers zijn nodig om te assisteren bij alcoholcontroles en evenementen die veel politiecapaciteit vragen. De politievakbond vraagt al jaren aandacht voor het probleem dat ertoe leidt dat er minder controles kunnen worden uitgevoerd.

In heel Noord-Holland zijn er 135 politievrijwilligers. De vrijwilligers zijn onmisbaar bij het werk van beroepsagenten volgens de politie. Zoals bij hulp bij een ernstig misdrijf, zoals een moord waar vrijwilligers een plaats delict kunnen beveiligen waardoor gewone agenten voor noodhulp kunnen worden ingezet.

Politievrijwilligers mogen alles wat gewone agenten doen behalve dat zij geen vuurwapen hebben. Ze beschikken wel over handboeien, een wapenstok en pepperspray. De amateuragenten moeten eerst een opleiding volgen waarin ze kennis maken met wet- en regelgeving, aanhoudingstechnieken, zelfverdediging en EHBO. Een avond in de week zijn er klassikale vakken en één avond in de week fysieke trainingen.

De politie houdt maandag 14 september van 19.30 uur tot 21 uur een informatieavond op het politiebureau in Zaandijk. Of: www.kombijdepolitie.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.