'Vuurwerkbeperking opleggen in Den Helder'

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

Coalitie-raadslid en dierenweldoener Marinus Vermooten gaat zich hard maken voor minder vuurwerk in de stad.

,,Ik ga een stuk opstellen over het afsteken van vuurwerk’’, stelt de gemeentebestuurder. ,,Het knallen moet tijdens de kermis aan banden worden gelegd vanwege milieuvervuiling en overlast, ook bij huisdieren die daar stress door oplopen.’’

Hij vervolgt: ,,In het algemeen vind ik dat het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling moet worden aangescherpt zoals in verschillende steden al is gebeurd.’’

Vermooten reageert hiermee op het pleidooi van Ilse Kootkar van de stichting Dierenambulance die vorige maand in deze krant opriep tot beteugeling van knalvuurwerk als afsluiting van de jaarlijkse kermis.

Doodsbang

,,Harde knallen, schelle fluittonen en felle flitsen’’, stelt Kootkar. ,,Veel dieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Ze horen het niet alleen dubbel zo hard als mensen, ze begrijpen vooral niet wat al dat lawaai, de kruitgeur en felle lichten betekenen.’’ In haar werk voor de Dierenambulance maakt de Helderse regelmatig mee dat dieren door het geknal in de stress schieten. Zij pleit voor het afschaffen van vuurwerk dat ook dit jaar weer de zomerkermis heeft afgesloten.

Plezier

Haar wens vindt nu dus gehoor in de gemeenteraad. Marinus Vermooten gaat de anti-vuurwerk kar trekken. Hoewel er best een deel van de bevolking plezier zal beleven aan het kermisvuurwerk, is het een traditie die reeds in veel andere steden is afgeschaft.

Aangezien de rekening bij kermisexploitanten gelegd wordt die al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zal het de gemeente weinig overredingskracht kosten om van het gebruik na afloop van de kermis af te zien. Eerst moet Marinus zijn mede-raadsleden meekrijgen. Als fractievoorzitter van Groep Vermooten is hij echter sparringpartner van wethouder dierenwelzijn Pastoor. Ook speelt Vermooten een sturende rol in de meerderheidscoalitie, die momenteel het beleid vormgeeft. Het Vogelopvangcentrum looft het raadslid om zijn financiële steun uit eigen zak.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.