Klompen uit Polen, dropjes uit Spanje

Van onze verslaggever
Den Haag

Wie dacht dat Nederland de grootste klompenproducent of dropfabrikant van Europa is, heeft het mis.

De meeste klompen in Europa komen uit Polen. Nederland is niet eens goed voor een half procent van de Europese klompenproductie.

En de meeste drop wordt gemaakt in Spanje. Het zijn opvallende conclusies uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ,,We hebben zoveel productiecijfers uit de verwerkende industrie tot onze beschikking, dat we dachten dat het leuk zou zijn om het eens te vergelijken met andere landen in Europa”, zegt Peter Hein van Mulligen van het statistisch onderzoeksbureau. ,,We hebben daarbij cijfers gebruikt van onze Brusselse collega’s van Eurostat.”

In Spanje hebben snoepfabrikanten zoveel productielocaties dat die voor een belangrijk deel onze drop maken. ,,Die fabrieken staan bekend om hun zuurtjes, maar per saldo dus ook veel drop”, stelt Van Mulligen. ,,Die drop vindt zijn weg vooral naar Nederland en Scandinavië, de gebieden met de meeste drop-eters. Maar liefst 35 procent van alle Europese drop komt uit het land. Ons land is ’slechts’ goed voor 19 procent.”

Sojasaus

Een van de meest opvallende conclusies is dat maar liefst 91 procent van alle in Europa gemaakte sojasaus uit Nederland komt. „Kikkoman, een bekend merk sojasaus, wordt gewoon in Sappemeer gemaakt”, zegt de onderzoeker. ”En dat is zoveel dat het veruit alle andere Europese landen overtreft. Dat was een verrassing.” Ook wat betreft kokosolie en palmolie zijn we nummer één.

Dankzij de Limburgers zijn we ook Europees champignon-kampioen. Wat frites betreft zijn we in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de Belgen. Afnemers van onze diepvriesaardappelen zijn Engeland, Duitsland, Frankrijk, Brazilië en Saoedi-Arabië. ,,We hebben van oudsher een relatief grote voedingsmiddelenindustrie”, stelt de CBS-onderzoeker. ”In die sector tellen we serieus mee.”

Zo is bijvoorbeeld ook het aandeel cacao groot. Nederland neemt ongeveer de helft van de Europese productie van cacaopoeder, -boter, -vet en -olie voor haar rekening. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid cacao die wordt aangevoerd via de haven van Amsterdam.

Was kaas betreft moet Nederland Frankrijk laten voorgaan. Van de totale kaasproductie in de Europa is Frankrijk nummer één met 19 procent; Nederland staat tweede met 10 procent van de kaasberg.

Bij bier is Duitsland de grootst met 22 procent van de totale productie in de Europa; Nederland heeft een aandeel van 7 procent.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.