Blote Boeddha-buik 5-

Jurriaan Geldermans
ZAANDAM

Restaurants kunnen op bizarre locaties zitten. Zoals De Poterne in 't betonnen hart van het oude Fort Beemster. Of De Koperen Toren van sterren-chef Alan Pearson (ooit Merlet) in de nok van een oude watertoren.

De Blauwe Pauw in Zaandam past ook mooi in dat rijtje. Want sinds 1995 gevestigd in de oude houtloodsen van molen De Held Jozua, achter het station van Zaandam. Die houtzager, gebouwd rond 1719, kwam na 230 jaar stil te staan omdat een mechanische zagerij de wind uit de zeilen nam. De Held – de bijbelse naam Jozua is wellicht terug te voeren op een van de vroege eigenaren, predikant Gerardus van Aelst – raakte in verval, maar werd eind vorige eeuw geheel gerestaureerd.

Sindsdien ook drijft de Chinese familie Woo twee restaurants in de voormalige houtloodsen van de molen, die zo tenminste weer een bestemming kregen. Je kunt er Chinezen, maar ook Japans eten en wokken. Al moet je om die laatste twee doordeweeks niet komen, want dan ben je de enige gast.

Dat je in een stokoude houtschuur zit, verraadt alleen het balkenskelet van de oorspronkelijke loods. De inrichting zelf is obligaat, met fletse jaren negentig meubels, nep marmeren vensterbanken, lege buffetten en hier en daar een half gedekte tafel. En voor de bar staat, op de grond, een wasmand met vuile tafellakens (hoop ik).

Zoals bij zoveel Aziatische restaurants, is De Blauwe Pauw een familiebedrijf. De slanke serveerster Peng is de dochter van de grondlegger, d'r niet zo slanke collega, met onder haar openstaande zwarte jackje een Boeddha-bleke blote buik, blijkt haar schoonzus. De eerste is streng (geen menu voor twee personen als je alleen komt eten, waardoor veel lekkers afvalt) maar tenminste goedlachs, de Boeddha-buik is dat laatste niet.

Dan de inwendige mens. De kroepoek die bij wijze van amuse de tafel bereikt is mal genoeg nogal zoet, alsof eerder gesuikerd deeg in de olie werd gefrituurd. Wat op zich ook weer onwaarschijnlijk lijkt, want de kaart met toetjes staat op tafel. En die toetjes komen allemaal, hup saké, zó uit de ijsfabriek. Nu ja, eerst maar een kop soep: de bouillon met krab, kip, garnalen en groente (5,50 euro). Die bouillon is niet helder doch gebonden als haaienvinnesoep. De vulling is rijk, maar het is de vraag of je dat wilt. Want het krabvlees is week, de koningsoesterzwam – een in China populaire kweekpaddenstoel – taai en de kip onherkenbaar. Wel zit er gepocheerd ei in, wat het mondgevoel niet verbetert. En de garnalen zijn weg gezwommen. O ja, de bouillon smaakt naar kippensoep.

Smaakten de gestoomde dim-sum (5,75) daar ook maar naar. Het envelopje van rijstdeeg met garnalen heeft nog wel iets vissigs, maar de groenige sieuw mai (vlees) is muffig en de sieuw long pao (ook vlees) smaakt een beetje zoals kattenvoer ruikt. De textuur van beide laatste dim-sum maakt het er niet beter op: het 'vlees' – waar het dan ook van moge komen – lijkt samengeperst tot een soort kauwgum, terwijl de jas van rijstdeeg dik is en glazig als thermopane.

Alle hoop is nu gevestigd op het hoofdgerecht van de hete bakplaat die in het Japans teppan heet. Het wordt Pekingeend (17,50), de grote klassieker uit de keuken van Beijing. Het fijne van deze tie pah ya – zo vermeldt de kaart – is dat hij aan tafel wordt overgoten met een speciale saus, die bij het verdampen op de hete bakplaat een heerlijk aroma verspreidt. Dat zal wel, maar Peng doet dat gietwerk op geruime afstand, waardoor de mij beloofde geur een tafeltje verder blijft hangen. In de mond is bedoelde saus trouwens vooral zout door de gemarineerde zwarte bonen, wat enigszins wordt getemperd door grote stukken rauwe ui. Die moeten ook de sleur doorbreken die de enorme hoeveelheid eend opwekt, waarbij – wellicht ter afwisseling – sommige stukken filet lekker mals zijn en andere taai en zenig. Alsof er twee eenden werden geroosterd, met verschillende vlieguren.

Enfin, de toet die alles goed maakt komt dus uit de fabriek en blijft achterwege.

Het is weer tijd voor een restauratie daar bij De Held Jozua. En dan nu van De Blauwe Pauw.

Restaurant De Blauwe Pauw, Held Jozuapad 3 in Zaandam, 075 – 6160594, www.deblauwepauw.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.