Eten in een film...

Foto Jurriaan Geldermans

Leontien van Engelen

Noord-Holland telt wel duizend restaurants. Zoek dan maar eens uit waar je het lekkerste eet?! Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Vandaag Il Colosseo  Alkmaar. Het resultaat: 7,5

De keuken van menig Italiaans restaurant lijkt zó uit de film te komen. Geen wonder ook: cineasten als Fellini, Antonioni en Visconti legden de realiteit van het alledaagse leven graag vast.

Ook de bar en keuken van Il Colosseo in Alkmaar lijkt een decor voor pakweg La Strada: chef-kok Salvatore gebaart druk naar zijn hulp Bianca, terwijl hij tegelijkertijd in pannen roert, pastadeeg draait, slablaadjes plukt, tomaten pelt en olijven hakt. Zijn echtgenote Siabhon, met dochter Gioia (Italiaans voor *vreugde*) op de arm, praat met haar aangetrouwde nicht Titiana, terwijl papegaai Chicho (*dikbuikje*) zit te krijsen in zijn kooi.

De familie lijkt zo weggeplukt van Sicilië en dat is zij ook: Salvatore (Italiaans voor *verlosser*) werd geboren in het Siciliaanse Messina en zette daar, bij zijn ouders, zijn eerste culinaire stapjes. Eenmaal geëmigreerd naar Holland moest en zou hij kok worden.

En zo hebben Salvatore en zijn Siabhon al weer acht jaar hun eigen Il Colosseo (het gelijknamige amfitheater staat trouwens niet op Sicilië maar in Rome). Een eenvoudig eetlokaal is het, met oude foto*s aan de wand van Italiaanse bouwvakkers, schaftend boven New York-in-aanbouw.

De keuken past daar wonderwel bij: geen pizza*s hier, maar Italiaanse specialiteiten die je in Messina ook zou vinden. Neem de crema di zucchine, oftewel courgettesoep (6,50 euro). Een mooi volle velouté, heel hoog op smaak met een prettig rulle textuur (van gemalen amandel?). Druppels maagdelijke olijfolie geven koelte en snippers peterselie wat kruidigheid. Onderin de zuppa vind je bovendien stukjes gerookte zalm. Tamelijk zout, maar in de soep past het.

Als antipasto (voorgerecht) spreken de biscottini di riso e pecorino (8,75) tot de verbeelding: koekjes van risotto en schapenkaas, met wat truffelmayonaise erover. Salvatore gebruikt er pecorino romano voor, de *Romeinse* variant (die anders dan het Colosseo niét uit Rome komt) die tamelijk scherp is en met name geschikt om te raspen. Samen met de in tomatenjus gewelde ronde rijstkorrels geeft de kaas de koekjes een wat gesloten toon, die zelfs niet wordt geopend door de truffelmayo. Wellicht is het een idee de biscottini te serveren met gehakte groene olijven; de tapenade van dien aard (die nog op tafel staat van het overigens weinig Italiaanse bruinbrood dat als knabbel werd geserveerd) geeft genoeg frisheid om de geslotenheid van de koekjes te doorbreken.

Maar nu eerst een woord over Titiana, die de rol van gastvrouw heeft. Ofschoon op mysterieuze wijze knap en onmiskenbaar Italiaans, loopt ze rond met een gekwelde blik. Een beetje als Valeria d*Obici in Ettore Scola*s Passione d*Amore. Over de hoofden van haar gasten dwalen haar ogen naar buiten. Verwacht ze daar iemand? Is ze verliefd op de overbuurman (de verkoper van Runnersworld)? Of ligt daar, aan de einder, haar Sicilië? Eten in een film...

En dan toch de eerste secundo: ravioli della stagione (13 euro). Truffel is hier de smaakmaker, al zijn de fijne verse pastabuideltjes van het seizoen vooral ook zo lekker door de licht gefruite plukjes botersalie erover. Veel olijfolie, Parmezaanse kaas en blokjes frisse tomaat doen de rest.

De tweede secundo (ik kan niet kiezen) is een andere klassieker: risotto al salsiccia e picelli of rijst met worstjes en doperwten (12 euro). En hoewel ook hier de smaak van het gerecht als geheel wat gesloten is, halen vooral die worstjes het beste boven. Dankzij hier en daar een verdwaalde anijskorrel (of is het venkelkruid?), die steeds een kleine ontploffing teweeg brengt in je mond.

Salvatores toet van warme flensjes met mascarpone en Nutella (5,75) brengt echt redding. Wie zijn neus ophaalt voor deze lekkernij-uit-een-gezinspot heeft het mis: de familie Ferrero maakt in Alba al sinds de Tweede Wereldoorlog de beste hazelnootpasta die er bestaat. De zoetigheid is zelfs zó populair, dat in 1998 voor de poorten van de fabriek liefst 350 Nutella-verslaafden bijeenkwamen om samen 50 kilo pasta op te smullen. Waarmee is bewezen dat het dagelijks leven in Italië een film lijkt!

Jurriaan Geldermans

Il Colosseo, Schoutenstraat 12 in Alkmaar, 072 -5202223, www.ilcolosseo.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.