Monnickendammer ontkent lange lijst met misdrijven

Frits Verhagen

De 30-jarige Edwin P. uit Monnickendam heeft voor de rechtbank in Alkmaar ontkend dat hij betrokken is geweest bij de diefstal van een motorboot, buitenboordmotor en vijf andere misdrijven in Monnickendam en Purmerend. Zijn raadsman Thei Houben pleitte voor vrijspraak.

Officier van justitie M. Kramer vond dat er wel voldoende bewijs was voor de meeste gevallen van diefstal en heling. Zij eiste een celstraf van 200 dagen, waarvan 101 dagen voorwaardelijk, plus een werkstraf van tachtig uur. Daarnaast zou P. zich moeten laten behandelen en verplicht contact moeten houden met de reclassering.

Edwin P. werd begin augustus vorig jaar samen met een vriend opgepakt op verdenking van de diefstal van een buitenboordmotor en een motorboot. Dat was in die periode schering en inslag in Monnickendam en omgeving. Bovendien zouden de twee een kruiwagen hebben gestolen.

De Monnickendammer ontkende met klem dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de diefstallen. Hij was wel met zijn vriend gaan varen, maar van de diefstallen wist hij helemaal niks. De buitenboordmotor is later teruggevonden in de woning van de ouders van P.

Douchekraan

De verdachte wordt er ook van beschuldigd dat hij februari vorig jaar bij de Karwei in Wijdewormer een douchekraan heeft gestolen. De Monnickendammer ontkende ook die aanklacht. Op camerabeelden is te zien hoe hij de verpakking van een kraan openmaakt. Later is die doos leeg teruggevonden.

Edwin P. gaf wel toe dat hij de doos van de douchekraan heeft opengemaakt om de aansluitingen te kunnen fotograferen. Maar hij bestreed dat hij de kraan ook heeft meegenomen. Dat moet iemand anders zijn geweest, aldus P.

De Monnickendammer werd half januari van dit jaar opgepakt nadat hij een bijzondere racefiets op Marktplaats te koop had gezet. De eigenaar herkende zijn fiets en deed aangifte bij de politie. P. ontkende voor de rechtbank dat hij wist dat de racefiets gestolen was. Volgens hem had hij de fiets bij het grofvuil gevonden, deze daarna opgeknapt om de fiets voor 150 euro te koop aan te bieden.

De verdachte is al vaker veroordeeld voor diefstallen. Hij heeft een strafblad van veertien pagina's. De man gebruikte in het verleden ook veel drugs en alcohol, maar volgens hem is hij tegenwoordig stabiel.

Officier Kramer zei dat P. een punt kan zetten achter zijn criminele activiteiten, omdat hij anders in een kliniek voor veelplegers terechtkomt. De aanklaagster zag voldoende bewijs voor bijna alle beschuldigingen. Advocaat Houben dacht daar heel anders over.

De rechtbank doet op 8 augustus uitspraak.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.