Niet meer praten

Annemiek Jansen

De avond nadat bekend werd dat V&D voorgoed zijn deuren heeft gesloten, kwamen winkeliers en onroerend goed-eigenaren van het Beverwijkse centrum bij elkaar.

Om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe je voor een levendig centrum zorgt. Voor meer klanten. Brainstormen, zei wethouder Tim de Rudder op Facebook.

Hoewel het puur toeval was dat de bijeenkomst werd gehouden op de dag nadat een publiekstrekker uit de Breestraat vertrok, wilden de ondernemers vrijuit onder elkaar kunnen praten. Journalisten waren niet welkom. Jammer. Het gaat allang niet meer om de toekomst van de winkelcentrum. Het gaat om vandaag.

Er wordt heel veel gepraat over het centrum. Maar we zijn het stadium van praten allang voorbij. Want ondertussen maken steeds meer winkels bekend dat ze uit het hart vertrekken. De laatste weken: Aan Tafel en de wolwinkel uit de Begijnenstraat, de Prifo en nu dan de V&D uit de Breestraat.

Uit al dat gepraat zijn wel mooie, gezamenlijke initiatieven geboren die mensen naar het winkelhart lokken. Zoals de Sunday Fair. Maar het heeft de dagelijkse loop nog niet teruggebracht. En zal dat de vernieuwde Breestraat wel doen? Ik denk het niet, zolang de V&D niet wordt opgevolgd door een goede trekker. Als je nog iets wil als winkelier, moet je niet meer blijven praten, maar vooral iets doen, zelf iets verzinnen. Iets leuks, iets inventiefs. En als alle winkeliers dat nu eens afzonderlijk doen, wie weet wat dat oplevert.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.